Lavrov: Izjave moldavske predsednice o potrebi povlačenja ruskih mirovnjaka ─ neodgovorne

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nazvao je neodgovornim izjave nove predsednice Moldavije Maje Sandu o tome da je neophodno povlačenje ruskih mirovnjaka iz Pridnjestrovlja i upozorio da bi ukidanje kontrole ruske vojske nad skladištima u tom regionu moglo da izazove ozbiljne incidente.

Prema njegovim rečima, Moskva teško da može da prihvati izjavu nove predsednice Moldavije o povlačenju ruskih mirovnjaka iz Pridnjestrovlja.

„Teško je zaključiti šta je konkretno gospođa Sandu imala na umu kada je saopštila o potrebi za povlačenjem ruskih mirovnih snaga. Činjenica je da je teško da će to pomoći regulisanju situacije i teško da ćemo moći da prihvatimo takav prilično neodgovoran zahtev“, primetio je on.

Upozorenje na posledice povlačenja mirovnjaka

„Tamo postoji druga grupa ruskih vojnika – združena grupa trupa koja čuva skladišta municije u Kolbasnu. I ova skladišta su u takvom stanju da prekid kontrole njihovog stanja može da izazove veoma ozbiljne incidente“, objasnio je Lavrov.

On je istakao da novo rukovodstvo Moldavije po pitanju povlačenja ruskog kontingenta iz Pridnjestrovolja mora da uzme u obzir prethodne dogovore sa Moskvom.

„Naravno, čujemo konceptualne izjave moldavske predsednice Maje Sandu i o prioritetu evropskog pravca u razvoju spoljnih veza Moldavije i o tome da ona želi da održi dobre odnose s Ruskom Federacijom. Mislim da dobri odnosi sa bilo kojom zemljom predviđaju uzimanje u obzir međusobnih interesa i onih dogovora koji se postignuti ranije“, rekao je Lavrov na konferenciji za štampu nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova država članica ODKB, održanog u onlajn-formatu.

Ruski mirovnjaci održavaju stabilnost u regionu

Istovremeno, ministar je istakao da se ruski mirovnjaci nalaze u Pridnjestrovolju u skladu sa odlukom grupe „pet plus dva“ i da održavaju stabilnost u regionu.

„Ruski mirovnjaci, kao i mirovnjaci Moldavije i Ukrajine, borave u zoni sukoba u skladu sa postojećim odlukama grupe 'pet plus dva', koje je odobrio OEBS. I oni, pre svega, rešavaju zadatke održavanja stabilnosti u tom regionu, koji je principijelno važan kako tamo ne bi došlo do nekog novog izbijanja krvavog konflikta“, istakao je Lavrov.

Igor Dodon - Sputnik Srbija
Aktuelni šef moldavske države: Izjava nove predsednice o Pridnjestrovlju ozbiljna greška

Lavrov je podsetio je da je uklanjanje ruske municije, u trenutku kada se proces rešavanja situacije u Pridnjestorovlju pomerio sa mrtve tačke ─ izvedeno prilično efikasno i brzo i da je oko polovine municije bilo uklonjeno sa te teritorije.

„Ali nakon što je Kišinjev obustavio ispunjavanje sporazuma o rešavanju situacije, pridnjestrovska strana kategorički je odbila da nastavi proces izvoza municije, zato se ona sada nalazi u tim skladištima. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je svojevremeno da smo spremni da uništimo ove opasne predmete, koji uopšte nisu u najboljem stanju, ali da je za to potrebna saradnja strana - Kišinjeva i Tiraspolja“, naglasio je Lavrov.

Izabrana predsednica Moldavije Maja Sandu je nedavno rekla da iz Pridnjestrovlja treba da se povuče operativna grupa ruskih snaga koja obezbeđuje skladišta i da oružje bude izneto, a umesto mirovnjaka da u toj oblasti budu posmatrači pod okriljem OEBS-a. Iz Kremlja je potom saopšteno da bi promenom formata mogla da se izazove destabilizacija.

Podsetimo, mirovnjaci obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti. Osim toga, oni čuvaju skladišta sa 20.000 tona municije koje je tu prebačeno nakon povlačenja sovjetskih snaga iz evropskih država.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala