- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Minsk i Moskva će pojačavati regionalne vojne trupe

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk i Moskva nameravaju da ubuduće ojačaju regionalne vojne trupe koje su već sada pouzdan štit za bezbednost dveju zemalja i post-sovjetskog prostora.
„Treba napomenuti blisku saradnju u oblasti odbrane. Kako su pokazali nedavni događaji, regionalna grupa vojnih trupa Savezne države predstavlja pouzdani bezbednosni štit ne samo za naše zemlje, već i za čitav post-sovjetski prostor. Predsednik (Rusije) i ja ne skrivamo naše namere da ojačamo ovu grupu u budućnosti“, rekao je Lukašenko na zasedanju Vrhovnog državnog saveta Savezne države Belorusije i Rusije koji se održava u formatu video-konferencije.

Zajednički ekonomski prostor

Beloruski predsednik rekao je da Belorusija i Rusija ponovo aktiviraju zajednički ekonomski prostor.
On je istakao da je dokumente odobrio Savet ministara Savezne države i da je potrebno da se oni odobre na nivou Vrhovnog državnog saveta.

„Posle toga, vlade moraju u roku od dve godine da preduzmu mere za sprovođenje niza konceptualnih rešenja. U suštini, počinjemo ponovo da aktiviramo zajednički ekonomski prostor. To podrazumeva uvođenje savremenih tehnologija, stilova i metoda za donošenje odluka“, rekao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, život ne miruje.
„Svi smo u određenoj meri svesni potrebe za daljim kretanjem napred na putu savezničke izgradnje. Na taj način se obezbeđuje zaštita interesa Belorusije i Rusije u globalnom prostoru“, konstatovao je Lukašenko.
Lukašenko je dodao da su predsednici dveju zemalja 2019. godine postavili zadatak vladama da procene ishod savezne integracije i utvrde korake za njeno produbljivanje.
Lideri dveju zemalja odobrili su 28 saveznih programa na sastanku 9. septembra u Moskvi. Sadržaj programa biće objavljen tek nakon potpisivanja dokumenta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala