- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina odgovorila Pentagonu na optužbe o nuklearnoj trijadi

© REUTERS / © Nir EliasRakete sposobne da nose nuklearno bojevo punjenje prikazane na vojnoj paradi povodom 60. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine u Pekingu
Rakete sposobne da nose nuklearno bojevo punjenje prikazane na vojnoj  paradi povodom 60. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izveštaj Pentagona o nuklearnom arsenalu Kine kao „dokument pun predrasuda“. Američko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da Kina raspolaže nuklearnom trijadom - strateškom avijacijom, interkontinentalnim balističkim raketama i podvodnim nosačima raketa.
Kinesko ministarstvo optužuje Pentagon da „raspiruje govor o nuklearnoj pretnji“.
„Izveštaj američkog ministarstva odbrane, kao i raniji slični izveštaji, ignoriše činjenice i pun je predrasuda“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.
On je opisao SAD kao „najveći svetski izvor nuklearne pretnje“, preneo je AFP.
Podsetimo, kako se navodi u izveštaju Pentagona, Kina je verovatno već stvorila nuklearnu trijadu sa balističkom raketom koja može da nosi nuklearno punjenje i unapredila je nuklearni potencijal na kopnu i na moru.
Pentagon je time značajno revidirao svoju procenu o planovima Kine da poveća svoj arsenal nuklearnog oružja narednih godina, navodeći da bi Peking mogao da ima 700 bojevih glava do 2027. godine, a do 2030. možda čak i 1.000. Ranije je Pentagon procenjivao da će Kina do kraja ove decenije imati najviše 400 bojevih glava.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SVET
Pentagon upozorava: Kina verovatno raspolaže nuklearnom trijadom
Vojna parada, Kina - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
RUSIJA
Pentagon: Moskva – najdirektnija pretnja, ali Kina može da nadmaši i Rusiju i SAD po vojnoj moći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala