Još jedno književno priznanje afričkom autoru: Priča o posedovanju osvojila Bukera

© REUTERS / TOM NICHOLSONDejmon Galgut
Dejmon Galgut - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Južnoafrički pisac i dramaturg Dejmon Galgut osvojio Bukerovu nagradu za roman „Obećanje“ koji obrađuje teme nasleđa kolonijalizma i aparthejda u savremenom životu Južne Afrike.
„Ovo je bila sjajna godina za afričke pisce i želeo bih da ovu nagradu prihvatim u ime svih priča, ispričanih i neizrečenih sa izuzetnog kontinenta čiji sam deo. Molim vas nastavite da nas slušate, ima još mnogo toga da kažemo“, rekao je Gaglut prilikom uručenja priznanja.

Slika postkolonijalnog sveta

Radnja romana „Obećanje“ odvija se u Pretoriji, gradu u kojem je Galgut odrastao i imao prilike da iskusi mračnu stranu aparthejda i rasnog nasilja. Njegova storija proteže se kroz nekoliko decenija i predstavlja nam kako se sa društvenim uređenjem, menjao i pogled na svet.
„Skeptičan sam prema tvrdnji da romani menjaju svet. Zaista ne verujem u to. Romani vam govore kakav je osećaj biti živ u određenom trenutku istorije. Vidim ih više kao zapis nego kao agenta promena“, tvrdi Galgut.
Dok se veći deo narativa u „Obećanju“ odvija u prošlosti, njegove teme poput nasleđa kolonijalizma i aparthejda još uvek bolno odjekuju u njegovoj zemlji.
„Tema zemlje, ko je poseduje, ko ju je posedovao, ko će je posedovati u budućnosti sada zauzima veoma važno mesto u južnoafričkom političkom životu“, smatra laureat ovog prestižnog priznanja.

Status belaca u Južnoj Africi posle aparthejda

Žiri Bukerove nagrade pohvalio je Galgutov roman zbog „neobičnog narativnog stila koji meša foknerovsku bujnost sa nabokovljevskom preciznošću“.
„'Obećanje' je prodoran i dobro konstruisan prikaz života bele porodice u Južnoj Africi nakon aparthejda“, rekla je istoričarka Maja Jasanof, koja je predsedavala žirijem Bukerove nagrade.
„Galgut pruža uvid u generacijske podele; meditira o tome šta čini život ispunjenim i istražuje opsežne metaforičke implikacije 'obećanja' u odnosu na savremenu Južnu Afriku“, dodala je ona.
„Obećanje“ je Galgutova deveta knjiga i već je osvojila simpatije kritičara zbog pretećeg i sumorno smešnog portreta porodice Svart, potomaka holandskih doseljenika koji se očajnički drže svoje farme i statusa u Južnoj Africi nakon aparthejda. Književni kritičari su njegovu eksperimentalnu prozu uporedili sa modernističkim majstorima kao što su Virdžinija Vulf, Džejms Džojs i Vilijam Fokner, dok su drugi primetili njegov dug prema južnoafričkom piscu DŽ. M. Kuciju.
Abdulrazak Gurna  - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
DRUŠTVO
Ko je nobelovac Abdulrazak Gurna – pisac „nasleđa kolonijalizma“ iznad političke korektnosti
Nagrada Buker se svake godine dodeljuje za najbolji roman napisan na engleskom jeziku i objavljenom u Velikoj Britaniji ili Irskoj, a ove godine u konkurenciji se našlo čak 158 romana.
Galgut je treći pisac iz Južne Afrike koji je osvojio Bukerovu nagradu, posle Nadin Gordimer i DŽ. M. Kucija, koji je dvostruki laureat ovog priznanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala