- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velika pobeda republikanaca u Virdžiniji

© AP Photo / Andrew HarnikGlen Jangkin, novoizabrani guverner Virdžinije
Glen Jangkin, novoizabrani guverner Virdžinije - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Republikanski kandidat Glen Jangkin pred pobedom je na izborima za guvernera Virdžinije, pošto posle 95 odsto prebrojanih glasova vodi sa 51 prema 48,3 odsto u odnosu na demokratu Terija Mekolajfa. Američki mediji navode da su ovi izbori „referendum o predsedniku Džou Bajdenu“, koji je podržavao Mekolifa, dok je iza Jangkina stao Donald Tramp.
Pobeda republikanaca u Virdžiniji je veliki udar za demokrate, navode američki mediji, podsećajući da je Bajden na predsedničkim izborima prošle godine ubedljivo pobedio Trampa u toj državi, sa više od 10 odsto razlike.
Pobeda republikanaca je utoliko značajnija što su demokrate kandidovale nekadašnjeg guvernera Mekolifa, koji je tu funkciju obavljao od 2014. do 2018, dok je Jangkin smatran za političkog autsajdera, pošto nikada nije biran na javne funkcije, već se bavio biznisom.
To je i prvi put od izbora 2009. da jedan republikanac pobedi u trci za guvernera.
Rezultat izbora u Virdžiniji smatra se dobrim pokazateljem i za kongresne izbore, koji slede 2022. godine.
Jangkin je, posle procena da će pobediti, izjavio kako se radi o „prelomnom trenutku“ i pozvao svoje pristalice da zajedno „menjaju putanju ovog komonvelta“. Glavne teme njegove kampanje bile su školstvo, ekonomija, javna bezbednost, integritet izbora, sloboda izbora u vakcinaciji i u nošenju maski, a republikanci smatraju da će im to doneti prednost i na izborima 2022.

Tesni izbori u Nju Džerziju

I građani države Nju Džerzi birali su guvernera, gde je na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova republikanac Džek Čatareli ima malo vođstvo protiv dosadašnjeg guvernera, demokrate Fila Marfija.
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
SVET
Tramp poslao signal: Šta se sprema u Ajovi
Robert Ković - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
SVET
Srbin u trci za Kongres SAD: Od Bajdena nema vajde za Srbe, separatisti u njemu vide šansu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala