- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Sever Evrope strateški značajan za NATO

© AP Photo / Mads Claus RasmussenGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Region severne Evrope je strateški važan za NATO posebno u uslovima rastuće tenzije sa Rusijom, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govoreći pred Savetom ministara Severnih zemalja u Kopenhagenu.
„Severni region je važan za NATO delimično zato što su zemlje (regiona) članovi i bliski partneri, ali i zato što se region graniči sa Baltičkim morem koje je poslednjih godina bilo izloženo sve većim tenzijama i ponovnom naoružanju. Svedoci smo značajnog ponovnog naoružavanja ruskih trupa na Baltiku sa raspoređivanjem novih savremenih sistema naoružanja“, rekao je Stoltenberg.
Stoltenberg je dodao da je Rusija na Arktik postavila nove podmornice i raketne sisteme i izvodi više vežbi nego što je to činila ranije.

„Severni region takođe je ključan za povezivanje sa Severnim Atlantikom, štiteći veze između Severne Amerike i Evrope tokom kriza ili sukoba. Sve ovo Severni region čini značajnim za NATO“, istakao je generalni sekretar Alijanse.

On je potvrdio da vrata NATO- a ostaju otvorena za Finsku i Švedsku, ali da on neće davati premijerima ovih zemalja nikakve savete u vezi sa članstvom.
U sredu se u Kopenhagenu održava sednica Saveta ministara Severnih zemalja na kojoj učestvuju šefovi vlada regiona.
Rusija poslednjih godina izjavljuje o neviđenoj aktivnosti NATO-a na svojim zapadnim granicama. NATO proširuje inicijative i naziva ih „obuzdavanjem ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećanja snaga Alijanse u Evropi. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala