- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šoć: Rušenje vlade rizičan potez, jer nije moguće bez DPS-a

© Youtube/Al Jazeera BalkansSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Dragan Šoć, advokat i bivši predsjednik Narodne stranke, kaže za Sputnjik da je Demokratski front najavom da je za izbor nove Vlade povukao ozbiljan politički potez sa mnogo rizika.
Ukoliko, nakon najave, odustanu od izbora nove Vlade, pokazaće se, ističe Šoć, kao politički neozbiljni, a ako, pak, istraju na smjeni, to ne mogu ostvariti bez podrške Demokratske partije socijalista, a onda je pitanje kako će na to reagovati njihovi birači.
“Da bi se izabrala nova vlada potrebno je smijeniti staru, a prvi korak ka tome je pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja u Skupštini. Ukoliko se nepovjerenje izglasa, onda 41 poslanik može predložiti novog manadatara ili skratiti mandat Vladi. Onaj koji je otkazao političku podršku treba da pokrene ustavnu proceduru izglasavanja nepovjerenja, za to je potrebno 27 poslanika i 41 da je podrži", ukazuje Šoć.
On smatra da bi ovakav scenario bio nemoguć bez podrške najveće opozicione stranke DPS što, kako napominje, otvara pitanje kako će na to reagovati pristalice Demokratskog fronta.
"Politički bi bilo neozbiljno da neko kaže da uskraćuje podršku Vladi i da će pokrenuti postupke izbora nove vlade, a da ne učini ove korake. S druge strane ozbiljan je politički rizik krenuti u rušenje te vlade jer se postavlja pitanje kako će birači reagovati. Da bi se srušila vlada mora se imati podrška opozicije, odnosno obavezno DPS-a", ocjenjuje Šoć.
On ističe da ako se pokrene inicijativa u Skupštini i smijeni postojeća Vlada, daje se mogućnost da predsjednik Milo Đukanović da mandat i priliku nekome drugome da sastavi Vladu u roku od 30 dana. Da kaže, vi ste imali šansu, pa da vidimo da neko drugi bude mandatar. Ta Vlada može biti i tehnička i manjinska, može da joj zadatak bude priprema novih izbora. Ko donese potpise 41 poslanika taj može biti mandatar.
“Dakle, ovo je ozbiljan potez i ako želite da uđete u priču oko rušenja Vlade, vi već treba da ste svjesni sa kim možete taj posao da obavite”, kaže Šoć.
Milan Knežević dolazi na pregovore - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
REGION
Knežević: Dešavanja u Vladi podsjećaju na turske sapunice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala