- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon upozorava: Kina verovatno raspolaže nuklearnom trijadom

CC BY-SA 2.0 / La Citta Vita / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Kina već, verovatno, raspolaže, nuklearnom trijadom, upozorava Pentagon. Trijadom se nazivaju strateške snage koje se sastoje iz tri komponente: strateške avijacije, interkontinentalnih balističkih raketa i podvodnih nosača raketa.
Kako se navodi u izveštaju Pentagona, Kina je verovatno već stvorila nuklearnu trijadu sa balističkom raketom koja može da nosi nuklearno punjenje i unapredila je nuklearni potencijal na kopnu i na moru.
Pentagon je time značajno revidirao svoju procenu o planovima Kine da poveća svoj arsenal nuklearnog oružja narednih godina, navodeći da bi Peking mogao da ima 700 bojevih glava do 2027. godine, a do 2030. možda čak i 1.000.
Iako su te brojke značajno manje nego što su trenutni nuklearni kapaciteti SAD, koje imaju 3.750 bojevih glava, one predstavljaju veliku promenu u američkoj proceni u odnosu na prošlu godinu, kada je Pentagon upozorio da će Kina do kraja ove decenije imati najviše 400 bojevih glava.
U velikom godišnjem izveštaju o kineskoj vojsci koji podnosi Kongresu, Pentagon je ponovio zabrinutost zbog povećanog pritiska na Tajvan koji Kina smatra svojom teritorijom, kao i zbog kineskog hemijskog i biološkog programa i tehnoloških dostignuća.
Ipak, u izveštaju Pentagona naglasak je na rastućem kineskom nuklearnom arsenalu.
"Tokom naredne decenije NR Kina namerava da modernizuje, diversifikuje i poveća svoje nuklearne snage", kaže se u izveštaju.
Kina je saopštila da je njen arsenal znatno manji nego američki i ruski i da je spremna za dijalog, ali samo ako Vašington smanji zalihe svog nuklearnog oružja na kineski nivo.
Zašto su Amerikanci za neprijatelja umesto Rusije izabrali Kinu u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ analizirala je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala