- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Francuski mediji upozoravaju: Rusija ima novi sistem koji može da parališe NATO

© Foto : Youtube/ informativno zabavni kanalSistem "Murmansk-BN"
Sistem Murmansk-BN - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Francuski list „Atlantiko“ objavio je članak u kojem je izražena zabrinutost zbog napretka Rusije u oblasti radio-elektronske borbe. Autor materijala smatra da bi novi ruski sistem mogao da parališe snage NATO-a u Evropi.
Prema navodima medija, nedavno je u Kalinjingradskoj oblasti počeo sa radom novi ruski sistem „Murmansk BN“ velikog dometa.
Autor članka upozorava da to znači da snagama NATO-a u Evropi preti potpuna paraliza i nesposobnost da funkcionišu čak i u osnovnom režimu.
Konkretno, on je ocenio da će američki visokotehnološki lovci biti primorani da se prizemlje zbog lišavanja najvažnije satelitske veze.
S tim u vezi, u članku se navodi primer nepotvrđenog incidenta na američkoj vojnoj bazi Tanf koja se nalazi na sirijskoj teritoriji nedaleko od granice sa Irakom. Prema podacima francuskog medija, 20. oktobra uveče je baza nekoliko sati bila u „mrtvoj zoni“.

Konkretno, radari i sistemi PVO su prestali da funkcionišu, internet je bio isključen, a dronovi i helikopteri nisu mogli da polete, navodi se u članku.

Uskoro bi novi ruski sistemi za radio-elektronsku borbu mogli da budu raspoređeni u svim pravcima delikatnim za Rusiju, dodaje „Atlantiko“.
Sistem „Murmansk BN“ je kratkotalasni obalski sistem za elektronsko ratovanje. Može se koristiti za radarsko izviđanje, presretanje i ometanje protivničkih signala duž čitavog kratkotalasnog pojasa na udaljenosti do 5.000 kilometara.
Kompleks za elektronsko ratovanje „Palantin“  - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Mediji: Rusija u slučaju rata može blokirati komunikacije NATO-a u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala