Mediji: Rusija u slučaju rata može blokirati komunikacije NATO-a u Evropi

CC BY-SA 4.0 / Russian Federation Defence Ministry / Kompleks za elektronsko ratovanje „Palantin“
Kompleks za elektronsko ratovanje „Palantin“  - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Rusija poseduje opremu potrebnu da u slučaju vojnog sukoba ostavi NATO bez komunikacija u Evropi, piše analitičar lista „Nešenal interest“ Dejvid Eks.

Analitičar ističe da SAD puno troše kako bi smanjile zaostajanje u razvoju sistema elektronskog ratovanja. Kako je precizirano u članku, Pentagon svake godine u tu svrhu troši po 10 milijardi dolara, pri čemu je efikasnost ulaganja za sada teško nazvati idealnom.

S tim u vezi, ekspert ne isključuje mogućnost da bi NATO mogao potpuno da ostane bez sistema komunikacija usled razvoja sistema radio-elektronske borbe u Rusiji i Kini.

Iskoristiti „Ahilovu petu“ Rusije

Autor je kao slabu tačku u ruskim sistemima naveo zaštitu pomorske i vazdušne vojne tehnike koja je, prema njegovim rečima, lošije zaštićena od uticaja kompleksa elektronskog ratovanja.

Zaključak eksperta je da bi Amerika trebalo da obrati pažnju na tu sferu i ističe da bi to bilo mnogo efikasnije od nastojanja da sustigne Rusiju na kopnu.

„Snage Kremlja će u ratu na kopnu biti dobro opremljene kako bi blokirale komunikaciju i senzore SAD i saveznika“, napisao je Eks.

Ranije je Severna flota Rusije saopštila da su ruski vojnici na teritoriji Murmanske oblasti testirali sistem za elektronsko ratovanje „Murmansk BN“, koji je u stanju da ometa signal na udaljenosti do 5.000 kilometara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala