- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“: Beogradski sindikat – biser kulture Srpskog sveta

© Foto : Prse centar, UNSMalkolm Muharem i članovi Beogradskog sindikata
Malkolm Muharem i članovi Beogradskog sindikata - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Filmski festival „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“ koji će se održati u Novom Sadu održaće se od 10. do 14. novembra. Festival je trebalo da otvori koncert Beogradskog sindikata, „bisera kulture srpskog sveta“ na Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, ali je nastup pomeren za 18. decembar.
Filmski festival „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“ održaće se u Novom Sadu od 10. do 14 novembra. Festival je trebalo da bude otvoren solističkim koncertom Beogradskog sindikata u novosadskom Spensu 9. novembra, ali je nastup pomeren za 18. decembar. Međutim, prema rečima članova Beogradskog sindikata, njihov nastup je samo vremenski izdvojen od festivala, ali ne i duhovno.

Beogradski sindikat – biser kulture srpskog sveta

Prvi čovek festivala Goran Marić, osnivač Tesla global foruma istako je da Beogradski sindikat i njegovi članovi već godinama, u kontinuitetu sarađuju sa Tesla global forumom. Beogradski sindikat dobitnik je priznanja Tesla global foruma – „Bela golubica“, podsetio je Marić, u javnosti poznat kao legendarni muzički menadžer Malkolm Muharem.
„Realno govoreći, mi smo dve generacije, ja sam radio u jednom pokretu koji se zvao Nju primitivs koji je obeležio Sarajevo i jednu epohu, a oni su zaista više od grupe, oni su jedan pokret kog možemo nazvati biserom Srpskog sveta, što se tiče kulture“, kaže Marić za Sputnjik.

Nije bitan datum – važan je festival

Član Beogradskog sindikata Blažo Vujović ističe da se odnos Sindikata sa Malkolmom Muharemu ne zasniva na interesu, kao što bi trebalo da izgleda odnos grupe i menadžera, već na prijateljstvu.
Zato se u razgovorima Sindikalaca sa Malkolmom došlo do ideje da se u okviru filmskog festivala održi i solistički koncert Beogradskog sindikata, prvi posle skoro deset godina u Srbiji, dodaje Vujović.
„Zaista se radujemo koncertu jer ćemo nastupiti na jednom lepom i simboličnom mestu, mislim na okvire festivala. Odlaganje koncerta je posledica mera, ali suština je da smo i dalje vezani za festival. To što je pomereno za drugi datum, to je mera koju smo svi usvojili zbog problema u kojima se svi nalazimo, ali je suština da je koncert i dalje u okviru festivala“, naglasio je Vujović.

„Povratak u normalnost jer smo tako u mogućnosti“

Član Sindikata Boško Ćirković Škabo kaže da im je drago što će posle skoro decenije održati veliki koncert u Novom Sadu, ali ne zbog nedostatka sredstava za život, već zbog nedostatka životne energije.
Dodaje da su uživali na snimanju nedavno objavljenog spota Sindikata „I dalje kidam“ i da je velika privilegija da se sa drugarima s kojima je na okupu već 23 godine i da se oseća kao u refrenu pesme – „S mojim budalama, ista sam dalabu“.
„Nažalost, u poslednje dve godine nismo normalno proslavili rođendan niti smo imali prilike da zajedno putujemo i radujem se što smo počeli s probama za taj koncert i što ponovo provodimo vreme na redovnoj bazi u istoj prostoriji i radimo nešto konstruktivno kao što je bio rad na ovoj pesmi i spotu, kao i pripremi za novosadski koncert. Koncert bi trebalo da bude kruna tog procesa, druženja u stvari, i tome se radujem. Jedna od glavnih poruka tog spota je – normalnost je nova normalnost, odnosno nova, nova normalnost. Mi hoćemo da se vratimo na nešto normalno, jer smo tako u mogućnosti“, kaže Škabo.
Festival „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“ je smotra ratnog, patriotskog i duhovnog, pravoslavnog filma na kome će biti prikazani srpska i ruska ostvarenja. Sputnjik je medijski partner festivala.
Navijači Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
DRUŠTVO
Priče tzv. elite su primitivne i u osnovi antisrpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala