- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski mediji otkrivaju: Prilikom ispitivanja vakcine „Fajzer“ pravljeni ozbiljni prekršaji

© KENA BETANCURFajzer
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Tokom kliničkih ispitivanja vakcine protiv virusa korona „Fajzer“ prekršene su opšteprihvaćene norme i pravila takvih ispitivanja – deo podataka je falsifikovan, otkriven je identitet dobrovoljaca i sakrivani su podaci o neželjenim efektima, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu „Britiš medikal džurnal“.

„Jedna od regionalnih šefica kompanije ‘Ventavia Research Group’, koja je učestvovala u sprovođenju kliničkih ispitivanja vakcine ‘Fajzer’ saopštila je britanskom listu da je kompanija falsifikovala podatke o vakcini, otkrivala identitet pacijenata, da nije pružila kvalitetnu obuku osoblju koje je sprovodilo vakcinaciju. Takođe, kompanija nije žurila da objavi neželjene efekte koji su se javljali tokom treće faze ispitivanja“, navodi se u članku.

Britanski list je naveo da su započeli istragu nakon što je redakciju kontaktirala Bruk Džekson, bivša regionalna šefica kompanije „Ventavia Research Group“. Ova kompanija je pomagala kompaniji „Fajzer“ u sprovođenju kliničkih ispitivanja vakcine. Džeksonova je rekla da je dobila otkaz u septembru 2020. godine nakon što je više puta obaveštavala sedište kompanije o prekršajima tokom kliničkih ispitivanja.
Ona je svoje tvrdnje potkrepila dokumentima, fotografijama, video i audio-snimcima. Proveravajući te informacije, eksperti „Britiš medikal džurnala“ su dobili i druge dokaze da ispitivanja vakcine nisu bila u skladu sa standardima i normama o kojima je često govorilo rukovodstvo „Fajzera“.
Između ostalog, vakcina se nije uvek čuvala u adekvatnim uslovima, pristup informacijama o identitetu učesnika u istraživanju je imao skoro svaki zaposleni u kompaniji. Džeksonova i njeni pomoćnici su često nalazili greške u prikupljenim podacima, a takođe nisu uspevali da brzo odreaguju na žalbe pacijenata na ozbiljne neželjene efekte.
Prema njenim rečima, zbog tih problema rukovodstvo kompanije se plašilo inspekcija američke Uprave za hranu i lekove i drugih regulatornih organa. Zato su povremeno podatke dobijene tokom ispitivanja falsifikovali i krili deo informacija.
Anonimni službenici kompanije „Ventavia Research Group“ su naveli da je takva situacija bila i nakon što je Džeksonova dobila otkaz i da „Fajzer“ nastavlja da sarađuje sa tom korporacijom u cilju novih testiranja vakcine.
Vakcina „Fajzer/Biontek“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
SVET
„Fajzerova“ vakcina odobrena za decu od pet do 11 godina u Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala