- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zelenski sa Blinkenom o situaciji u Donbasu i „Severnom toku 2“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je na marginama klimatskog samita u Glazgovu imao sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom a da je glavna tema razgovora bila bezbednosna situacija u Donbasu i vojno-odbrambena saradnja dve zemlje.
„Na sastanku sa državnim sekretarom Blinkenom razmotrio sam napetu bezbednosnu situaciju u Donbasu. Razgovarali smo i o vojno-odbrambenoj saradnji Ukrajine i SAD, izazovima u sferi energetike“, napisao je Zelenski na Tviteru.
Blinken je, prema rečima, portparola Stejt departmenta, potvrdio podršku Vašingtona suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine i spremnost da ja jača njenu energetsku bezbednost.
„Državni sekretar je potvrdio nepokolebljivu podršku Amerike suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine. On je pozdravio korake Ukrajine u borbi protiv korupcije i istakao da će SAD, zajedno sa savetnicima, nastaviti da jačaju energetsku bezbednost Ukrajine, uključujući umanjivanje rizika povezanih sa gasovodom ‘Severni tok 2’“, naveo je portparol Ned Prajs.
Podsetimo, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je prošle nedelje da je ukrajinska vojska prvi put primenila udarnu bespilotnu letelicu „Bajraktar“ turske proizvodnje u Donbasu i a on je, prema tvrdnji Generalštaba, uništio neprijateljski top.
Letovi vojne avijacije i dronova duž kontakt-linije u Donbasu zabranjeni su Minskim sporazumima. Međutim, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da upotreba dronova „ne krši“ sporazume.
Tim povodom ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja je rekao da je upotreba dronova u Donbasu je veoma opasna igra koja može da dovede do nesagledivih posledica.
Kada je reč o saradnji dve zemlje u vojnoj sferi, podsetimo da je Amerika već naoružala Ukrajinu sistemima „džavelin“, kao i drugim naoružanjem, a da je nedavno portal „Politiko“ obelodanio planove Amerikanaca da izraelskim naoružanjem ojačaju protivvazduhoplovnu odbranu Ukrajine.
Prema navodima „Politika“, kongresmeni su Kijevu predložili taktički sistem „Gvozdena kupola“.

Zelenski propustio izlaganje u Glazgovu

Glazgov je trenutno centar sveta, sve vrvi od svetskih lidera, novinara, zvezda Holivuda poput Leonarda di Karpija, prate se paneli, „love“ gafovi, a svojevrsnu zabunu napravio je i predsednik Ukrajine, ostavivši medijatora Džona Kerija u čudu jer se nije pojavio za govornicom na svom panelu.
Ni Zelenski ni njegovo okruženje nisu objasnili razloge za to, a mediji spekulišu da je prednost možda dao nekim bilateralnim susretima.
Na panelu posvećenom globalnoj inicijativi za smanjenje emisije metana govorili su američki predsednik Džozef Bajden , kanadski premijer Džastin Trudo. Zelenski je trebalo da nastupi posle njih, ali kada je bivši američki državni sekretar Džon Keri kao medijator pročitao njegovo ime – Zelenskog nije bilo u sali.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala