- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Važna odluka u Glazgovu: Stop za seču šuma u svetu – potpisale i Crna Gora i BiH

© AP Photo / Alberto PezzaliSamit o klimatskim promenama u Glazgovu
Samit o klimatskim promenama u Glazgovu - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Više od 100 svetskih lidera obećalo je da će do 2030. godine zaustaviti seču šuma, što je prvi veliki dogovor u okviru Samita lidera o klimatskim promenama u Glazgovu.

Među zemljama koje su podržale tu odluku su Brazil, Rusija, Kanada, Kolumbija, SAD, Velika Britanija i Indonezija. Ističe se da te zemlje pokrivaju oko 85 odsto svetskih šuma. Dokument su potpisale i BiH i Crna Gora.

Sporazum uključuje izdvajanje 20 milijardi dolara, od kojih će deo ići na obnavljanje šumskih područja koja su stradala i borbu protiv šumskih požara.
Takođe, vlade 28 zemalja će se obavezati da će prestati sa sečom šuma radi poljoprivredne proizvodnje, konkretno radi proizvodnje palminog ulja, kakaa i soje.
Podsećamo da šume Rusije čine petinu svih šuma na planeti, a godišnje apsorbuju oko 1,5 milijardi tona ugljen-dioksida.
Tokom svog video-obraćanja na samitu ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da Rusija podržava usvajanje nacrta zajedničke deklaracije o šumama koji je izrađen u okviru samita Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu.
„Nadamo se da će njegova realizacija podstaći tešnje partnerstvo svih zemalja koje su zainteresovane za očuvanje šuma“, rekao je Putin, istakavši da će to poslužiti i u svrhu realizacije Pariskog sporazuma o smanjenju sadržaja ugljen-dioksida u atmosferi.
Takođe je dodao da Rusija preduzima energične mere za očuvanje svojih šuma.

„U našoj zemlji se nalazi oko 20 odsto svetskih šuma. Preduzimamo najozbiljnije i energične mere za njihovo očuvanje, unapređujemo upravljanje šumama, borimo se protiv nezakonitih seča i šumskih požara, povećavamo površine za pošumljavanje. Dosledno povećavamo sredstva u te svrhe“, istakao je ruski lider.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
SRBIJA
Vučić se obratio u Glazgovu: Ako ovu trku izgubimo, neće ostati ništa za našu decu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala