- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmitov izveštaj nije napad na Dodika, već na celu Srpsku

CC0 / / Bosna i Hercegovina - ilustracija
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Uoči sednice Saveta bezbednosti UN posvećene situaciji u BiH, procureo je izveštaj tzv. visokog predstavnika Kristijana Šmita, u kom se čak 61 put pominje Milorad Dodik. Šmitov izveštaj nije napad na Dodika, već na celu Republiku Srpsku, ocenjuje politički analitičar Stevica Deđanski.
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, posvećena situaciji u BiH koja je trebalo da se održi danas, odložena je za period između trećeg i petog ovog meseca bez obrazloženja. U medijima su se odmah pojavile spekulacije da je odložena iz dva razloga: prvo, zato što su delovi izveštaja Šmita procureli u javnost, gde se Milorad Dodik apostrofira kao jedini krivac za rasulo u BiH, dok drugi tvrde da se traži model po kom bi Šmit mogao da se obrati ovom telu, s obzirom da Rusija i Kina kao stalne članice SB UN ne priznaju njegovo imenovanje na mesto tzv. visokog predstavnika u BiH.

Napad na RS, a ne na Dodika

Profesor dr Stevica Deđanski kaže da ne treba unapred praviti teorije zavere zašto je sednica odložena, jer može biti u pitanju neka benigna stvar, ali, kako kaže, iskustvo pokazuje da treba biti oprezan. Ono što ga više brine jeste činjenica da se Šmit u svom izveštaju nije bavio kršenjem prava Srba ni stanjem u BiH, već samo Miloradom Dodikom.

„Šmit je Dodika apostrofirao kao remetilački faktor u svom izveštaju i to smo navikli da čujemo od tzv. visokog predstavnika ne samo ovog, nego i prethodnih, ali smo se potajno nadali da će ovaj nelegalan predstavnik biti bar malo drugačiji. Nažalost, izgleda da smo se prevarili. No, on je kao i oni pre njega čovek na zadatku, pa to treba tako i gledati. Mnogo veći mi je problem što vidimo da deo Srba iz opozicije više ne stoji uz vitalne nacionalne interese vezane za RS, posebno posle razgovara sa američkim predstavnikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom, zapaža naš sagovornik.

Dodik govori ono što drugi ne smeju

Deđanski pored toga što smatra da je diskutabilno da li će se Šmitov izveštaj uopšte pojaviti u UN, zbog veta dve stalne članice Rusije i Kine u SB koje ga ne priznaju, ipak ne isključuje da može da dođe do kršenja međunarodnog prava i da se on oglasi u SB UN.
„Treba da razjasnimo nešto. Šmit u izveštaju govori o Dodiku, a mnogi kažu da Dodik nije RS, što je u neku ruku tačno. Ali u ovom slučaju kada je u pitanju opstanak RS, on kao legalno izabrani predstavnik jeste RS. I Šmit kada apostrofira Dodika, u stvari apostrofira kao remetilački faktor ceo srpski narod u RS“, kaže Deđanski.
Jovan Kovačić, predsednik organizacije „Ist-vest bridž“ i predsednik srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije, ne isključuje mogućnost da će se naći model koji će Šmitu omogućiti da govori u UN. On je, s druge strane, oprezan kada komentariše Šmitov izveštaj jer je, kako ističe, prenet iz medija tako da ne zna da li se Šmit osvrnuo i na druge dve strane ili samo na Dodika.

„Dodik je jedini koji je hrabar da kaže jasno i glasno da nešto ne valja, ali s druge strane to može i da mu bude i mana koju njegovi, da tako kažem, neprijatelji vešto koriste, jer i kada su i oni sami, u problem puste Dodika da govori i na neki način privuče svu paljbu na sebe. Da li Dodik to može da kaže na malo diplomatskiji način, to je već do njega. Ali ovde u izveštaju, recimo, Šmit kaže, netačno, da će Dodik da upropasti reforme koje su do sada urađene u BiH, a tih reformi nije bilo unazad najmanje 15 godina, koliko ja znam“, konstatuje naš sagovornik.

Može li Šmit da se obrati u UN

Sve što se do sada radilo je, dodaje on, samo nadogradnja onoga što je trebalo odavno promeniti, počev od sistema pa nadalje. Kovačić povodom dileme da li će ili ne Šmit moći da govori pred UN, s obzirom da nije priznat od strane Rusije i Kine kao legalno izbran predstavnik, kaže da uvek može da se nađe način da se preskoče neka pravila i prilagode situaciji.
Kristijan Šmit je u svom izveštaju koji je procureo u medije Dodika okarakterisao kao glavnu pretnju po stabilnost Bosne i Hercegovine, uz komentar da se „Bosna i Hercegovina suočava s najvećom egzistencijalnom pretnjom posleratnog perioda“. „Uporni i ozbiljni izazovi prema osnovama Opšteg okvirnog Sporazuma za mir entitetske vlasti Republike Srpske, na čelu s najvećom strankom SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata) na čelu sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje, već i regiona. Ako na to ne odgovori međunarodna zajednica, to može voditi ka poništenju Sporazuma za mir“, navedeno je u uvodu izveštaja takozvanog visokog predstavnika u BiH, koji su preneli mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala