- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Seizmolog upozorava na mogući jak potres u Šumadiji u narednih 10 godina

© Sputnik / Lola ĐorđevićPolicijska traka
Policijska traka - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Serija zemljotresa koji su proteklog vikenda u kratkom roku pogodili Mladenovac, ukazuju da je taj prostor u kojem ih dugo nije bilo, živ, da se u njemu sakupila seizmička aktivnost i da se u narednom periodu, možda za desetak godina može očekivati jak udar u Šumadiji, kaže seizmolog Slavica Radovanović.
Ona navodi da je od 1929. godine pa do sada zemljotres u Mladenovcu jačine 3,7 stepeni po Rihteru, četvrti po jačini zemljotres na prostoru Šumadije. Ističe da nema razloga za paniku, da bi gradnje u tom delu Srbije trebalo da su dobre, ali da ovi zemljotresi treba da budu opomena za buduće gradnje i da se ojačaju one koje treba.
„Oni samo ukazuju da je taj prostor živ, da prosto dugo tu nije bilo zemljotresa takvih magnituda, 20-ak godina. Poslednji su bili 2001. kod Barajeva, a nešto malo pre toga sličnih magnituda kod Azanje i Velike Krsne. Sve ovo govori da je taj prostor živ i da u njemu, u kojem su se pre stotinak godina događali jaki zemljotresi, mogu da budu generisani takvi“, objasnila je Slavica Radovanović.
Dok gleda kartu zemljotresa u Šumadiji, ona podseća da se 1994. godine dogodio potres u Smederevskoj Palanci jačine 3,9, a 2001. u Barajevu jačine 3,7.
„Zemljotres jačoine 3,6 stepeni po Rihteru dpgpdio se 1950. godine skroz južno, blizu Kraljeva, na samoj granici. Dakle poslednjih 70 godina tu nismo imali tako jak zemljotres, ako izuzmemo rudničku trusnu oblast. Gledamo samo oblast severno od Rudnika do Beograda. Pre toga, bio je 1929. godine jačine 3,9 kod Smederevske Palanke.. Dakle, to je četvrti najjači zemljotres na prostoru Šumadije za sve ove godine, decenije, a sada ih imamo u 20 godina čak dva“, navodi Slavica Radovanović.
Objašnjava da to znači da se polako na tom prostoru akumulira seizmička energija.
„Najverovatnije taj veliki zemljotres neće biti uskoro, trebalo bi da mu prethodi još neko veće ubrzanje. Sada bi to trebalo pratiti. Ne bih rekla da će se to dogoditi uskoro, ali neki rok od 10-ak godina jeste logičan da se očekuje jak zemljotres na prostoru Šumadije“, dodaje ona.
Na pitaje da li mora da dođe na postoru Šumadije do jakog zemljotresa ili može ta seizmička aktivnost da se završi sa nekoliko blažih, kaže da će se jak udar sigurno dogoditi odnosno da će se ta seizmička aktivnost završiti velikim udarom.
„Sad je samo pitanje koji vremenski period. To su prosto gde se prelamaju neki regionalni uticaji. Na tom prostoru mora u jednom trenutku da se dogodi jak zemljotres“, kaže za portal Telegraf Slavica Radovanović.
Zemljotres, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
SRBIJA
Još jedan zemljotres kod Mladenovca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala