- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Ruski lovac pete generacija uskoro u Dubaiju: Veliko interesovanje za „Šahmat“

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPrototip novog ruskog lovca "Šah-mat"
Prototip novog ruskog lovca Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Perspektivni ruski laki lovac pete generacije "Šahmat" (Su-75) prvi put će biti predstavljen na međunarodnom aviosalonu Dubai Airshow 2021, rekao je novinarima neimenovani izvor u avio-industriji.
Događaj će biti održan u periodu od 14 do 18. novembra.
"Šahmat (Checkmate) je izazvao ogromno interesovanje u inostranstvu. Emirati su odlična platforma za prezentaciju aviona širokog kruga potencijalnih partnera. Planiran je niz zatvorenih prezentacija za delegacije učesnike salona, kao i otvorena prezentacija za posetitelje i predstavnike medija", rekao je izvor.
Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ bila je u julu 2021. godine na avio-salonu MAKS. Tada je potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov izjavio da već postoji prvi preliminarni kupac.
„Šahmat“ je laki lovac pete generacije sa jednim motorom koji će biti manje primetan za radare, pogodniji za manevrisanje i opremljen veštačkom inteligencijom. Njegovo maksimalno opterećenje će biti veće od sedam tona, a maksimalna brzina do dva maha. Kako je izjavio direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov avion će koštati između 25-30 miliona dolara, dok slični avioni ─ francuski „Dasault rafael“ i švedski „Sab gripen“, koštaju 60-90 miliona dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala