- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija dokazala da je pravi prijatelj Moldaviji: Zahvaljujući „Gaspromu“ Kišinjev dobija grejanje

© Sputnik / Pavel Palamarčuk / Uđi u bazu fotografijaGasni kopremsor
Gasni kopremsor - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Nakon što je Moldavija potpisala ugovor sa „Gaspromom“ i isporuke gasa zemlji nastavljene, grejanje je dobilo 90 odsto stambenih zgrada i institucija Kišinjeva, saopštilo je preduzeće „Termoelektrika“ koje zaduženo za grejanje i električnu energiju u prestonici.
S tim u vezi, bivši moldavski predsednik Igor Dodon izjavio je da je Rusija na pregovorima sa Moldavijom pokazala razumevanje i dokazala da je pravi prijatelj zemlje time što je produžila ugovor o snabdevanju gasom.

„Smatram da su Rusija i Moldavija pronašle kompromis i izašle jedna drugoj u susret produživanjem ugovora o isporukama gasa. Moskva je još jednom pokazala razumevanje i uprkos negativnim komentarima iz Kišinjeva dokazala da je pravi prijatelj Moldaviji“, rekao je Dodon u ponedeljak za lokalnu televiziju „Prajm“.

Moldavija isplatila deo duga „Gaspromu“

Istovremeno, portparol kompanije „Moldovagas“ Aleksandar Barbov izjavio je da je Moldavija isplatila dug „Gaspromu“ za gorivo koje je zemlji isporučeno u septembru.
Moldavski vicepremijer Andrej Spinu ranije je rekao da Kišinjev ne želi da povećava dug prema „Gaspromu“ i da namerava da u potpunosti isplati dobijeni gas.
Podsetimo, Moldavija i ruska kompanija „Gasprom“ produžile su sporazum o isporuci gasa na pet godina. Isporuke gasa po novom ugovoru započele su 1. novembra.
Prethodni ugovor o gasu istekao je 30. septembra a „Gasprom“ je 1. oktobra produžio ugovor na mesec dana. Kompanija „Moldovagas“ je 6. oktobra saopštila da potražnja za gasom u Moldaviji premašuje isporuke iz Rusije i da zbog toga može da dođe do problema u isporukama struje. Parlament je 22. oktobra uveo vanrednu situaciju zbog energetske krize.
Ruski gasni gigant je prošle godine isporučio Moldaviji 3,05 milijardi kubnih metara gasa. Dve strane nisu mogle da se dogovore o novim uslovima, a Moldavija je u međuvremenu zaključila ugovore o nabavci gasa sa holandskom, poljskom i ukrajinskom kompanijom.
Do sada je Kišinjev nabavljao gas samo iz Rusije.
Snabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati” - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
RUSIJA
Moldavija će kupovati ruski gas po duplo nižoj ceni od tržišne, nema političkih uslova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala