- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pušači u velikoj zabludi – dokazuje novo istraživanje

CC0 / Pixabay / Rendgenski snimak pluća
Rendgenski snimak pluća - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Studija sprovedena pod vođstvom naučnika sa Oksforda obuhvatila je više od 412.000 ljudi. Među ispitanicima su bili nepušači, bivši pušači i pušači. Rezultat studije pokazuju da je zabluda kako su pušači zaštićeni od kovida.
Na početku pandemije pojavili su se kontradiktorni podaci da su pušači zaštićeni od korona virusa i mnogi su se ponadali da je to tačno. Međutim, kako ističe za RTS dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, naučni podaci su sasvim drugačiji.
„Rezultati ove studije predvođene timom naučnika sa Oksforda pokazuju da je za 80 odsto veća verovatnoća da ćete završiti u bolnici ako ste pušač nego ako ste nepušač. Ta studija je obuhvatila 1.649 obolelih od kovida 19 pušača, od toga je skoro hiljadu završilo u bolnici, a 444 bolesnika je imalo letalni ishod“, navodi dr Stjepanović.
Studija je pokazala da su oni koji konzumiraju jednu do devet cigareta u dvostruko većem riziku od hospitalizacije, dok su oni koji konzumiraju od 10 do 19 cigareta dnevno šest puta u većem riziku da završe u bolnici nego nepušači.

Šta cigarete rade našim plućima

Kada zapalimo cigaretu i dim krene da sagoreva, treba znati da tu sagoreva osam hiljada različitih hemijskih jedinjenja, od kojih je sto direktno odgovorno za nastanak brojnih bolesti, pre svega malignih – raka pluća, raka grla, kao i drugih hroničnih bolesti – hronične opstruktivne bolesti pluća, moždanog udara, srčanog udara..., napominje dr Stjepanović.
„Klinika za pulmologiju ima veliki pritisak onkoloških pacijenata, a nažalost, zbog opterećenosti zdravstvenog sistema se dešava da se bolesnici jave kada je već kasno“, naglašava on.

Najbolje što možete da uradite za sebe – ostavite pušenje

Oni koji odluče da ostave cigarete imaće i kratkoročne i dugoročne pozitivne efekte, kaže dr Mihailo Stjepanović.
„Kratkoročne u smislu da ćete manje kašljati, manje ćete iskašljavati, imaćete puniji udah, nestaće osećaj nedostatka vazduha. Dugoročno, popravićete svoj kvalitet života, produžiti životni vek, bićete deo onih koji imaju manji rizik od onkoloških bolesti“, nabraja doktor.
Put do ostavljanja cigareta jeste težak, ali u kombinaciji psihološke potpore i medikamentozne terapije koju će pružiti stručna lica u kabinetima za odvikavanje od pušenja, kakav postoji na Klinici za pulmologiju, to će sigurno biti mnogo jednostavnije, dodaje pulmolog.

Postkovid stanja i bolesti pluća

Klinika za pulmologiju gotovo svakodnevno hospitalizuje pacijente sa embolijom pluća koja je posledica preležane kovid infekcije.
„U pitanju je multisistemsko oboljenje koje daje brojne ispade i brojne poremećaje ne samo na plućima, već i drugim organima, konkretno zbog zgrušavanja krvi. Ovo se dešava čak i bez obzira na kakvu su kliničku formu infekcije imali, tešku ili laku, dešavaju se ovakve komplikacije“, ističe dr Mihailo Stjepanović.
Lekari takođe strahuju i od trajnih oštećenja pluća, pre svega fibroze pluća, tako da pacijenti preko izabranog lekara mogu da zakažu pregled u postkovid ambulanti gde se rade pretrage stanja pluća.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala