- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Proglašen novi spisak avio-linija u javnom interesu: Prvi put letovi iz Kraljeva i linija Niš-Beograd

© YT/MCN Marketing Centar NišAerodrom Konstantin Veliki u Nišu
Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Vlada Srbije je, kako pišu mediji, proglasila novi spisak avio-linija u javnom interesu, a na spisku su se po prvi put našli i letovi iz Kraljeva, kao i let Niš–Beograd.
Od sledeće godine sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ će četiri puta nedeljno saobraćati avioni na relaciji Niš–Beograd–Niš. Dva puta nedeljno će sa niškog aerodroma leteti avioni ka Frankfurtu, Kelnu, Ljubljani i Istanbulu, a u toku letnje sezone i do Tivta i Atine.
U slučaju Kraljeva leteće se od Kraljeva do Istanbula, a u toku leta i do Tivta i Soluna.
Linija u javnom interesu može da se proglasi ako se odnosi na rutu ka aerodromu koji opslužuje region u razvoju, ili ako ruta ima manje od 100.000 putnika godišnje, navodi se u Uredbi o uslovima za proglašenje linije u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju.
Da bi linija dobila status da je u javnom interesu potrebno je i da prevoz drugim vidom saobraćaja ne zadovoljava potrebe regiona, da na liniji ne postoji komercijalni interes za obavljanje redovnog avio-prevoza i da je relacija značajna za privredni i društveni razvoj Srbije, a „naročito za povezivanje regiona sa industrijskim centrima, privlačenje investicija, povezivanje sa dijasporom“ i da se uspostavlja u redovnom avio-prevozu za period utvrđen zakonom, prenosi Blic.
Pogodnosti za obavljanje avio-prevoza na liniji u javnom interesu mogu da obuhvataju i kompenzaciju koja se daje avio-prevoziocu, ali u tom slučaju iznos ne sme da premaši neto troškove „uzimajući u obzir odgovarajući prihodi koji zadržava avio-prevozilac, kao i razumnu dobit“, piše u Uredbi.
Pre dve godine, Vlada je donela odluku o proglašenju linija u javnom interesu koje su poletale sa niškog aerodroma.
Letovi do 12 evropskih gradova su 2019. proglašeni da su u javnom interesu: do Nirnberga, Frankfurta, Rima, Hanovera, Ljuljane, Salcburga, Bolonje, Budimpešte, Geteborga, Fridrišafena, Karlsrua i Tivta.
Karta Srbija - Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
EKONOMIJA
Srbija od turizma može da zaradi kao Hrvatska: Ima i skriveni adut kome je sezona – 12 meseci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala