- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemački mediji: Putin jednim predlogom pokazao da je dominacija Rusije na tržištu – neosporna

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Evropsko tržište gasa je „odahnulo“ nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio da se povećaju isporuke goriva u skladišta „Gasproma“ u Evropi, piše nemački list „Velt“.
Autor članka primećuje da je nalog ruskog predsednika izgledao „skoro kao usputna napomena“ te dodaje da Putin „nije rešio energetsku krizu u Evropi, ali je njegova fraza pokazala da je dominacija Rusije na tržištu neosporna“.
„Dok se 'zeleni' svađaju sa socijaldemokratama i Slobodnom demokratskom strankom o koaliciji po pitanju 'Severnog toka 2', Putin jednim predlogom obara cene gasa“, primećuje novinar.
Takođe se navodi da još nije jasno koliko će gasa „Gasprom“ dodatno isporučiti, međutim, momentalno je usledila reakcija tržišta.
„Prošlog četvrtka cena novembarskih fjučersa na čvorištu TTF pala je za 12 odsto, što je pokazatelj slabljenja napetosti na gasnom tržištu u Evropi“, navodi se u članku.
Podsetimo, Putin je 27. oktobra naložio „Gaspromu“ da nakon završetka pumpanja gasa u podzemna skladišta u Rusiji poveća isporuke u skladišta kompanije u Evropi. Šef „Gasproma“ Aleksej Miler je rekao da će kompanija izvršiti zadatak. Dan nakon toga cena novembarskih fjučersa za gas u Evropi na otvaranju trgovanja pala je za devet odsto, na 950 dolara za hiljadu kubnih metara.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
RUSIJA
Putin naložio „Gaspromu“: Povećajte isporuke gasa Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala