- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

EUFOR za koji dan postaje strana vojna sila u BiH?

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICEUFOR, Bosna i Hercegovina
EUFOR, Bosna i Hercegovina - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrana i odluka o produženju mandata Misije EUFOR-a u BiH, otvoreno je niz pitanja.
Među njima je i da li će biti dozvoljeno takozvanom visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit da se obrati, kako će reagovati Ruska Federacija i Kina i hoće li produženje mandata EUFOR-u biti zaustavljeno, prenela je Radio televizija Republike Srpske.
EUFOR će, navodi se, za koji dan postati strana vojna sila na teritoriji BiH bez jasnog statusa, ukoliko mu Savet bezbednosti UN ne produži mandat.
Saglasnost Saveta EU za spoljne poslove ne znači ništa bez odluke sa Ist rivera. Imenovanje Kristijana Šmita dovelo je do usložnjavanja odnosa BiH i pet stalnih članica Saveta bezbednosti sa pravom veta.
Najmanje verovatna mogućnost je da SAD, Velika Britanija i Francuska pristanu na raspravu o "legitimnosti" Šmita i time izbegnu "rampu" Rusije i Kine na nastavak misije EUFOR-a.
Zato se, navodi se, razmatra i treća opcija.
Zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednosti Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić za RTRS kaže da se sve više govori da bi zapadne zemlje mogle odustati od Misije EUFOR-a u BiH i time, kako kaže, onemogućili Rusiju da stavi veto i bilo kakvo izjašnjavanje na tu temu.
Podsetimo, zvanična predstavnica Ministarstva inostranih spolova Rusije Marija Zaharova kazala je da Rusija nema ništa protiv produženja misije EUFOR u Bosni i Hercegovini.
"Međutim, mi se ne možemo složiti sa pokušajima jednog broja zapadnih partnera u SB UN da projekat rezolucije Saveta bezbednosti prošire političkim temama koje nemaju veze sa ovim pitanjem“, rekla je Zaharova na nedeljnom brifingu za novinare.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
REGION
Objavljeni delovi izveštaja Kristijana Šmita: Dodik spomenut čak 61 put
Palata Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
REGION
Šta piše u dokumentu koji je Republika Srpska dostavila Savetu bezbednosti UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala