- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena kriptovalute sa 2.850 pala na 0,002 dolara – kreatori zgrnuli milione, ostali izgubili sve

© AP Photo / Lee Jin-manSkvid gejm
Skvid gejm - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Kriptovaluta inspirisana popularnom južnokorejskom serijom „Skvid gejm“ (Igra lignje) izgubila je gotovo svu svoju vrednost i otkriveno je da se radi o očiglednoj prevari.
Kriptovaluta „skvid“ (lignja) je nedavno predstavljena kao „igraj i zaradi“ kriptovaluta koja je trebalo da se koristi u onlajn igri inspirisanoj planetarno popularnom serijom baziranom na smrtonosnom turnuru u dečjim igrama, a u poslednjih nekoliko dana njena vrednost porasla je više desetina puta, prenosi Bi-Bi-Si.
Kriptovalute koje funkcionišu po principu „igraj i zaradi“ se kupuju za korišćenje u onlajn igrama, u kojima se mogu i zaraditi a kasnije zameniti za druge kripto ili nacionalne valute.
Prošlog utorka „skvidom“ se trgovalo za samo 1 cent, a za manje od nedelju dana cenu mu je porasla na više od 2.850 američkih dolara.
Vrednost ove kriptovalute je sada pala za 99,99 odsto i iznosi 0,002 dolara, objavio je „KoinMarketKap“.

Kreatori „skvida“ izvukli više od tri miliona dolara

„Gizmodo„ je objavio da su programeri koji su stvorili „skvid“ iz ove prevare izašli bogatiji za oko 3,38 miliona dolara.
Stručnjaci za kriptovalute upozorili su ranije na nekoliko znakova da se verovatno radi o prevari.
Oni koji su kupili ovu kriptovalutu nisu mogli da prodaju svoje tokene, a internet stranica na kojoj je kriptovaluta predstavljena sadržala je mnogo pravopisnih i gramatičkih grešaka. Stranica je sada ugašena, a profili na društvenim mrežama koji su reklamirali „skvid“ više nisu aktivni.
„To je samo jedna od šema kojima naivne male ulagače privlače i iskorišćavaju zlonamerni promoteri kriptovaluta“, rekao je ekonomista Esvar Prasad za Bi-Bi-Si.
Prasad je istako da mali ulagači moraju biti oprezni kada kupuju kriptovalute jer gotovo da ne postoji njihov nadzor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala