- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Britanci i Amerikanci ne menjaju mišljenje o Srbima: Nema smirivanja na Balkanu /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava BiH ispred crkve Pokrova Presvete Bogorodice
Zastava BiH ispred crkve Pokrova Presvete Bogorodice  - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Na člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika vidno se vrši pritisak, a put kojim je on krenuo ne predviđa strateško popuštanje, kaže za Sputnjik glavni i odgovorni urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija.
Dok god postoje oni koji stoje iza političkog Sarajeva, ne možemo da očekujemo stabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini. Ne može biti smirivanja u situaciji kada Republika Srpska pozivajući se na ustav BiH i Dejtonski sporazum još uzaludno traži da joj bude vraćeno ono što joj je pod pritiscima oduzeto.
„Kap koja je prelila čašu je neustavna odluka Ustavnog suda BiH posle koje tri stranca i dva Bošnjaka redovno izglasavaju sve što je protiv RS, sami kreiraju nova pravila na koja se pozivaju u narednim odlukama. Tu smirivanja nema niti će ga biti. Za RS i BiH može da se upotrebi formulacija — istorija se ubrzava i zgušnjava”, kaže naš sagovornik.

Nema mira u Bosni, sukobi nisu opcija

Bilbija ističe da Amerikanci i Britanci nisu promenili mišljenje o Srbima. On tvrdi da su nas kroz istoriju sprečavali da napravimo jednu srpsku državu i strahuje da trenutno balkansko ujedinjavanje neki prave sa namerom da bi Srbi ponovo bili zarobljeni u nadnacionalnu konstrukciju. Problem je u tome, dodaje on, što bi ulogu koju su igrali Hrvati u obe Jugoslavije, sada igrali Albanci.
„Metju Palmer je pre par meseci poručio Bakiru Izetbegoviću da ne očekuju da će im američka konjica dojahati da završi poslove, jer imaju svoje probleme, a i Kina i Rusija više nisu tako daleke. Iako Izetbegović ne prestaje sa ratnohuškačkom retorikom, sukobi za sada nisu opcija ni za jednu stranu, jer su svesni da na taj način ne može ništa da se reši”, smatra Bilbija.

Rešenje je delimično vraćanje na Dejton

Jedini način za rešavanje nagomilanih problema u BiH je, prema njegovim rečima, bar delimično vraćanje na izvorni Dejton. Snaga RS i njene pozicije je pozivanje na važeći Ustav, a Dodik im je lepo rekao da je ujedno i njegova najveća pobeda to što se taj najviši državni akt do sada nije menjao.
„Tamo je na delu monstruozna situacija — proglašavaju onog ko se poziva na Ustav BiH da se bavi podrivačkim, antidejtonskim poslovima“.
Naš sagovornik smatra da su se Amerika i Velika Britanija nameračili da završe na Balkanu ono što su započeli krajem devedesetih prošlog veka. On dodaje da svakim potezom u BiH imaju poen više u trci sa Rusijom i Kinom. Pokazalo se, kaže Bilbija, da nismo bili u stanju da Amerikancima pravimo probleme kakve su imali u drugim delovima sveta ali da naš otpor ne treba potcenjivati.
„Ako se posmatraju Srbija i Republika Srpska naši potezi nisu ni geopolitički irelevantni. Niko u Evropi staje na put interesima Nemačke, Velike Britanije i briselske administracije i Amerike kao mala Republika Srpska i Milorad Dodik. Ni jedna zemlja na Balkanu nema onoliko suvereniteta kao Srbija koja je najviše pod ucenama i uslovljavanjima od svih tih centara moći. Oni to znaju i neće odstupiti ni od čega“, rekao je on.

Srpski faktor se nije slomio

Bilbija podseća da je još Austrougarska pravila velike planove kako da od Turske preuzme BiH, to je bilo u funkciji prodora na istok, presecanja srpskog etničkog prostora i razdvajanja Srbije od Crne Gore i odsecanja Srbije od mora. On tvrdi da se zapadni centri moći pokušavaju da ostvare i danas.
„U toj funkciji podstiču muslimane u Sarajevu, imali su Mila Đukanovića u Podgorici, uveli su Crnu Goru u NATO, mogu da otvore pitanje Sandžaka, drže otvoreno pitanje Kosova i Metohije. Ništa se suštinski nije promenilo u poslednjih 150 godina ali činjenica da se sve to dešava i dan danas pokazuje da se srpski faktor suštinski nije slomio iako se na njegovom razjedinjavanju radi sve ovo vreme“, zaključuje Đuro Bilbija.
Željko Komšić i Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
REGION
Novi bosanski čvor: Amerika bi da politički „likvidira“ Dodika, a Šmit — Komšića
Gabrijel Eskobar, američki izaslanik za Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
REGION
Zapanjujuće priznanje Eskobara: Neko iz Republike Srpske razbija Dodikov plan po naređenju Vašingtona
Specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
REGION
Igranje sa nesagledivim posledicama: Šta se krije iza „Palmerove reforme“ u Bosni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala