- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Putin ništa ne radi za klimu, a „tundra gori“

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Džozef Bajden na konferenciji o klimi u Glazgovu
Američki predsednik Džozef Bajden na konferenciji o klimi u Glazgovu - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da se Rusija i Kina „nisu pojavile“ na sastanku G20 u Rimu i dodao da od ruskog predsednika Vladimira Putina nema informacija šta namerava da uradi po pitanju klime.
Na konferenciji za štampu nakon dvodnevnog samita šefova država i vlada u okviru 26. Konferencije zemalja Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama u Glazgovu, Bajden je kritikovao Kinu rekavši da ona pretenduje na ulogu svetskog lidera, ali da de fakto ne učestvuje u forumima kao što je G20.
On je istakao da smatra da je velika greška što se Kina nije pojavila.
„Isto je i sa Putinom u Rusiji. Njemu gori tundra. Kod njega bukvalno gori tundra. On ima veoma ozbiljne probleme sa klimom, a on ćuti u vezi sa onim šta želi da učini“, rekao je Bajden.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio u utorak u video-obraćanju učesnicima Konvencije u Glazgovu da je „očuvanje šuma i drugih prirodnih ekosistema jedan od ključnih elemenata međunarodnih napora za rešavanje globalnog zagrevanja, smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Putin je dodao da Rusija preduzima najozbiljnije i najsnažnije mere za očuvanje šuma, poboljšava upravljanje šumarstvom, bori se protiv ilegalne seče šuma i šumskih požara, povećava pošumljavanje i dosledno povećava finansijska sredstva za ove ciljeve.

Rusija kriva za cenu nafte

Američki predsednik takođe je optužio Rusiju i OPEK za povećanje cena nafte.
„Prvo, važan razlog za povećanje cena je to što je pandemija virusa korona uticala na lanac isporuka“, odgovorio je Bajden na pitanje o porastu cene mnogih roba.
„Drugo, ako se pogleda cena benzina, cene nafte, to je posledica toga što Rusija ili zemlje OPEK-a odbijaju da pumpaju više nafte. Pre ili kasnije, videćemo šta će se dogoditi sa tim“, smatra Bajden.
Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov ranije je prokomentarisao Bajdenove reči da bi zemlje sporazuma OPEK plus trebalo da povećaju proizvodnju nafte i pozvao da se sačekaju sledeće konsultacije ove organizacije.
Radnik kompanije Rosnjeft na nalazištu nafte u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
RUSIJA
Direktor ruskog naftnog giganta upozorava: Era jeftine energije se bliži kraju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala