- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Višković za Sputnjik o Đokovićevoj glavi, „nagaznim minama“ i „lovu na veštice“

© AP Photo / Frank Franklin IINovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Posle skoro dva meseca pauze Novak Đoković, najbolji teniser sveta, izlazi na teren na Mastersu u Parizu. Nebojša Višković, sportski novinar, analizirao je za Sputnjik šta je Đokoviću donela pauza, ko bi mogao da ga ugrozi u prestonici Francuske i zašto prvom reketu sveta pritisak ne predstavlja veliki problem.
Novak Đoković odlučio je da odustane od Indijan Velsa i u potpunosti se usmeri na pripremu za Masterse u Parizu i Torinu.
Tako dug izostanak sa terena Đoković nije pravio toliko često u karijeri osim kada su ga povrede sprečavale da igra.
Zbog pandemije virusa korona nisu se održali ni turniri u Šangaju i Tokiju gde je Novak prethodnih sezona bio favorit za podizanje trofeja.
„Kada je zdrav obično ne pravi tolike pauze. Ove godine je tolika pauza jer su izbačeni azijski turniri koji su njemu bili redovni i na koje je uvek išao i osvajao ih. Tako da je ovo sada netipična situacija za njega. Obično u Pariz dolazi umoran, posle dobrih rezultata u Kini, sad je sasvim drugačije. Imao je dosta vremena da odmori, tako da pretpostavljam da ćemo imati prilike da vidimo njegovo bolje izdanje u Parizu nego što je to bilo uobičajeno“, objasnio je Nebojša Višković za Sputnjik.

Šta je u Novakovoj glavi?

Novak iza sebe ima izuzetnu sezonu, ali senka na tri Grend slem pehara bačena je nakon poraza na US openu zbog čega je srpski as morao da se nosi sa pritiskom jer je i pre finala već viđen kao pobednik.
„Pritisci su uvek tu. Ne možemo da znamo šta je u njegovoj glavi, ali sam oduvek smatrao da Novak zbog te svoje mentalne snage i sposobnosti da zaboravi loše stvari u rekordnom roku neće imati nikakav problem i da je finale na US openu davna prošlost. On se resetuje za dva dana, a kamoli za dva meseca“, veruje Višković.

„Novak voli kada su svi protiv njega“

Đoković se pored pritiska nakon poraza borio i sa pritiskom medija zbog čega je u nedavno datom intervjuu za jedan srpski medij otkrio da je sa jedne strane i razočaran.
Ipak, Višković veruje da je Novak uvek umeo da negativno pretvori u pozitivno i iz svega izvuče motiv.

„On ne bi bio čovek kada ne bi imao određene emocije pored svega što se dešava i tog 'lova na veštice' koji jeste prisutan. Na neki način on se već navikao na te stvari i ima tu crtu u svom karakteru i ponekad voli kada su svi protiv njega, što je toliko puta i pokazivao na terenu. To ne bi uopšte uzeo kao neki eventualno otežavajući faktor“, pojasnio je Višković.

Danil Medvedev, ruski teniser, trenutno je najopasniji rival Novaka Đokovića ukoliko se gledaju brojke i pozicije na ATP listi.
Ipak, iako Rus „juri“ prvo mesto i pokazao je da ima rešenje za pobedu protiv najboljeg na svetu , on se suočava sa drugim problemom.
Medvedev je u Indijan Vels stigao kao Grend slem šampion, ali nije uspeo da opravda očekivanja i eliminisan je u trećem kolu od Grigora Dimitrova.
Ta konstanta u igri koja fali Medvedevu, sportski novinar smatra fali i ostalim igračima na turu zbog čega će „velika trojka“ najviše i faliti kada odluče da se povuku.
„Mi tražimo konstantu jer smo razmaženi. Novak, Nadal i Federer su nas razmazili svojim nestvarnim rezultatima, tim konstantnim pokazivanjem moći. Ovi koji dolaze to nemaju, i ne veruje da će iko od njih to imati ukoliko ne dođe do tolike razlike u kvalitetu što mislim da se neće desiti. Imamo pet, šest igrača koji su manje više tu, ali ne vidim da je bilo ko od njih sposoban da izraste u jednu takvu gromadu i kvalitetnog tenisera kao što su ova trojica“, istakao je Višković.
U poslednje vreme mnogo različitih tenisera osvaja titule i stiže od završnica turnira, a iznenađenja se konstantno dešavaju.

Stižu nove „nagazne mine“

Mladi igrači prave neverovatne podvige, dok su neki koji su godinama na turu poput Aslana Karaceva preko noći „eksplodirali“. Takav scenario ne odgovara Novaku jer nikada ne može da zna sa koje strane vreba opasnost.
„To konkretno jeste problem za Novaka. Čim izađe žreb mi gledamo gde su Federer i Nadal. To je bilo jedino što se gledalo, i dok je Endi Mari bio na vrhu gledali smo njega. Samo nam je to bilo bitno. E sada imate pet, šest igrača koji su tu negde, koji zavisi kako budu raspoređeni, svako od njih može da bljesne. Tamo su Andrej Rubljov, Stefanos Cicipas, Hubert Hurkač, Kameron Nori koji odlično igra... Bar dvojica od njih igraju jako dobar tenis. Mine vrebaju na svim mogućim stranama, ranije do polufinala nije bilo nikakvih problema“, objasnio je Višković.
Od ruskog asa očekuje se dobar rezultat u Parizu. Jedan od većih motiva mu je i odbrana titule, ali Višković je podsetio da će Medvedev u prestonici Francuske imati izuzetno teške protivnike.
Danil Medvedev je dobar, od njega se očekuje mnogo, ali pitanje je da li će moći da dogura do kraja. Njegov deo žreba je jako težak. Ima Janika Sinera, Sašu Zvereva, pitanje je kakvo ćemo finale gledati. Ne bi me iznenadilo da Grigor Dimitrov ili Pablo Karenjo Busta uđu u finale. Sve je moguće“, upozorio je novinar.
Višković je trenutnu situaciju u muškom tenisu uporedio sa devojkama u belom sportu.
„Ulazimo u eru tenisa kada će više uživati oni koji vole neizvesnost, mada nam je teniska istorija pokazala da kvalitet i popularnost samog sporta jeste povezan sa vrhunskim imenima. Kada ih nema i sport je u padu, kao na početku veka i kao u ženskom tenisu posle sestara Vilijams nemamo nijednu igračicu koja je dominantna“, objasnio je Višković.

Ah, taj dubl...

Đoković je odlučio da u Parizu proba da dođe do dva trofeja, jer će se pored singla takmičiti i u dublu sa Filipom Krajinovićem.
Novak je dubl igrao i na Olimpijskim igrama u Tokiju sa Ninom Stojanović, ali se tada pokazalo da to nije bila najbolja odluka.
Tada je želeo da se bori za Srbiju, a verovatno ga je isti razlog naveo da zajedno sa Krajinovićem izađe na teren u Parizu. S obzirom na to da je ranije najavio da će igrati na Dejvis kupu, pretpostavlja se da će Đoković sa Filipom pokušati i na tom takmičenju da donese bod reprezentaciji , pa iz tog razloga Pariz koriste kao pripremu.
„Jeste se potrošio u dubl mečevima, ali ne toliko da bi to u Tokiju stavio to kao razlog poraza od Zvereva. Jeste to bilo ishitreno jer je želeo medalju i video je da sa Ninom može to da uradi“, prisetio se Višković.

„Sada želi mečeve, u dublovima neće biti velike potrošnje, a moguće je da se sprema i za Dejvis kup. Mislim da je to osnovni razlog što su se Filip i on dogovorili. Dejvis kup je Novak najavio, znamo njegov stav prema Srbiji, uvek kada može to igra i želi sa svojom zemljom prvo mesto. Deluje da su on i Krajinović najbliži dublu“, smatra Višković.

Nakon turnira u Parizu, Novaka očekuju završni Masters u Torinu, Dejvis kup, a onda na startu nove sezone Australijan open.
Ipak, iako je prvi Grend slem u sezoni mesto na kojem je Đoković osvojio rekordnih devet trofeja, prvi reket sveta i dalje nije doneo odluku da li će igrati.

Saga zvana Australija

Problem je obavezna vakcinacija za sve učesnike Australijan opena, o kojoj Đoković nije želeo da iznese svoj status.
Prema najnovijim informacijama postoji mogućnost da će nevakcinisani igrači moći da učestvuju u Melburnu, ali zvanična odluka nije doneta zbog čega Novak i dalje ne može da donese odluku.
„Sve u svemu Novak ima mnogo veće i bolje informacije od svih nas. Ima insajdere u Australiji i Australijan openu. On vrlo dobro raspolaže informacijama. Ono što smo se mi pitali ovih dana, slušali kontradiktornosti iz Australije koju smo smatrali ozbiljnom sada se pokazala diletantski. To traje od prošlog Australijan opena. Mislio sam da će se dogovoriti, ali tamo svako gura svoju priču i totalno je rasulo“, istakao je Višković.
Kako ističe, vakcinacija nije najveći problem za Đokovića.
„Novak sigurno ima bolji uvid šta može da se desi odnosno ne desi. Ja mislim da se vakcinacija nikada nije postavljala kao ozbiljan problem u Australiji. Njemu neće biti problem da odradi dve nedelje karantina, i to je pitanje kako će da funkcioniše. Do tada ima dovoljno vremena“, zaključio je Višković.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
SPORT
Đoković: Svi koji me poznaju mogu da sami da zaključe
Dušan Lajović na Mastersu u Majamiju - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
SPORT
Lajović preko Amerikanca do Zvereva!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
SPORT
Đoković i dalje broji, ali mu Rus diše za vratom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala