- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Komitet Generalne skupštine UN usvojio rezoluciju o izgradnji poverenja u svemiru

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Prvi komitet Generalne skupštine UN koji se bavi pitanjima razoružanja i međunarodne bezbednosti podržao je nacrt ruske rezolucije o merama za obezbeđivanje transparentnosti i izgradnje poverenja u svemirskim aktivnostima.
Koautori nacrta rezolucije su Sjedinjene Američke Države i Kina. Rezolucija je usvojena bez glasanja.
Kako je navedeno u nacrtu, Generalna skupština UN preporučuje državama-članicama da nastave da sprovode na dobrovoljnoj osnovi mere transparentnosti i izgradnje poverenja „u najvećoj mogućoj i praktično izvodljivoj meri i u skladu sa nacionalnim interesima država-članica“.
Osim toga, prema tekstu nacrta, Generalna skupština odlučuje da saziva forum uz učešće predstavnika Prvog komiteta, kao i Komitet za specijalna politička pitanja i dekolonizaciju (Četvrti komitet) za razmatranje mogućih problema koji predstavljaju pretnju bezbednosti i održivosti u svemiru.
U nacrtu se takođe navodi da Generalna skupština Ujedinjenih nacija potvrđuje da je „sprečavanje trke u naoružanju u svemiru u interesu održavanja međunarodnog mira i bezbednosti“.
Prema tekstu nacrta rezolucije, Generalna skupština takođe podseća da su Kina i Ruska Federacija podnele na razmatranje Konferenciji o razoružanju nacrt sporazuma o sprečavanju postavljanja oružja u svemir, upotrebe sile ili pretnje silom nad svemirskim objektima, kao i uvođenje njegove ažurirane verzije 2014. godine“.

Sprečavanje trke u naoružanju

Prvi komitet takođe je podržao i nacrt ruske rezolucije da zemlje ne budu prve koje će postaviti oružje u svemiru.
U dokumentu se navodi da Generalna skupština UN poziva sve države, uključujući one sa svemirskim kapacitetima, da razmotre mogućnost „da izraze... posvećenost političkoj obavezi da ne budu prve koje će postaviti oružje u svemir“. Za rezoluciju je glasalo 124 države, 35 je bilo protiv, a 22 su bile uzdržane.
Kako se navodi u tekstu, Generalna skupština UN „potvrđuje značaj i hitnost zadatka sprečavanja trke u naoružanju u svemiru“.
Osim toga, u nacrtu se ističe da GS UN poziva na što skoriji početak rada „na osnovu ažuriranog nacrta sporazuma o sprečavanju postavljanja oružja u svemir, upotrebe sile ili pretnje silom nad svemirskim objektima koje su Kina i Ruska Federacija podnele na Konferenciji o razoružanju 2008. godine“.
Prema ustaljenoj praksi, Generalna skupština UN donosi konačnu odluku o nacrtima rezolucija odobrenih na komitetima u decembru.
Rusija, a ranije SSSR, već 40 godina neprestano se zalaže za razvoj multilateralnog pravno obavezujućeg instrumenta koji bi zabranjivao postavljanje oružja bilo koje vrste u svemir i upotrebu sile ili pretnje silom u svemiru. Rusija je više puta iznosila na razmatranje Generalnoj skupštini UN i Konferenciji o razoružanju nacrte odgovarajućih sporazuma. U junu 2014. godine na Konferenciji je predstavljena ažurirana verzija rusko-kineskog nacrta dogovora o sprečavanju postavljanja oružja u svemir, upotrebe sile ili pretnje silom nad svemirskim objektima.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
RUSIJA
Ruski političar: Neke zemlje žele da postave oružje u svemir
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala