- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski političar: Neke zemlje žele da postave oružje u svemir

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Brojne države se bave razradom mogućeg ratovanja u svemiru, izjavio je zamenik šefa ruske delegacije u Prvom komitetu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Andrej Belousov.
„U poslednje vreme povećava se opasnost od pretvaranja svemira u ratno polje koje bi moglo da preraste u sukobe sa katastrofalnim posledicama za celo čovečanstvo“, rekao je Belousov.
On je dodao da brojne države već sprovode politiku raspoređivanja oružja u svemiru, povećavaju potencijal vojnog uticaja na svemirske objekte i infrastrukturu za održavanje života na zemlji, a takođe planiraju borbena dejstva u svemiru“, dodao je on.
U svetlu toga još više se povećava aktuelnost zadataka za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru i očuvanja svemira za miroljubive svrhe.
Rusija, a ranije SSSR, već 40 godina neprestano se zalaže za razvoj multilateralnog pravno obavezujućeg instrumenta koji bi zabranjivao postavljanje oružja bilo koje vrste u svemir i upotrebu sile ili pretnje silom u svemiru. Rusija je više puta iznosila na razmatranje Generalnoj skupštini UN i Konferenciji o razoružanju nacrte odgovarajućih sporazuma. U junu 2014. godine na Konferenciji je predstavljena ažurirana verzija rusko-kineskog nacrta dogovora o sprečavanju postavljanja oružja u svemir, upotrebe sile ili pretnje silom nad svemirskim objektima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala