- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nije presušilo! Razjašnjeno šta se dešava sa Biogradskim jezerom

© Sputnik / Boban NovovićBiogradsko jezero
Biogradsko jezero - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Biogradsko jezero nije presušilo, već je zbog hidroloških problema, odnosno višednevne suše, smanjen vodostaj. To je saopštio šef službe zaštite u Nacionalnom parku (NP) Biogradska gora Mile Rnković, napominjući da je nivo vode u jezeru viši nego što je bio 2019.
„Ono što je tačno je da se smanjio vodostaj jezera, usljed nepovoljnih hidroloških prilika. Višednevne suše su učinile svoje, smanjio se vodostaj jezera ali on ni približno nije nizak kao onaj iz 2019. godine kada je bilo najkritičnije. Takođe, sigurno je da će, popravljanjem hidrološke situacije i kišama koje ne mogu ‘preskočiti’ jesen, vodostaj u jezeru porasti", rekao je Rnković.
Od 2007. godine do sada, nivo vode u Biogradskom jezeru bio je tri puta na „istorijskom minimumu“.
Ugroženo je na više načina — poniranje na sjeveru, zasipanjem nanosima iz Biogradske rijeke i Lalevog potoka, ali, najviše, stvaranje morenskog nanosa u koritu rijeke Jezerštice.
Struka je tokom minulih 50 godina pokušavala u više navrata da zaustavi te procese.
Biogradsko jezero je ledničkog porijekla i pripada grupi akumulacionih jezera. Sa najviših djelova Bjelasice, spuštao se lednik kroz dolinu Biogradske rijeke, i tim nastalim materijalom je pregrađen nekadašnji valov, na čijem je mjestu nastalo jezero. Jezero hrani vodom Biogradska rijeka duga osam kilometara i potok Bendovac, dok voda iz jezera otiče Jezeršticom, desnom pritokom Tare.
Pojava da presuši stanja na Biogradskom jezeru tokom jeseni česta već duži niz godina, i da se javlja zbog uzročno-posledičnih faktora i elemenata kao što su: pojave ponorskih zona, klimatske varijacije, erodovanja čeone morene, zasipanja dna i pojave eutrofikacije.
„Kada je riječ o trenutnom stanju, sa hidrološkog aspekta 2019. godina je bila jedna od najsušnijih godina u poslednjoj deceniji. To se se reflektovalo na najniži nivo vode Biogradskog jezera. Djelovanje erozije učinilo je da danas već možemo govoriti o pretposljednjem stadijumu života jezera. Sa geološkog stanovišta teško je prejudicirati koji je to vremenski period. Može da traje vjekovima, ali i da bude znatno kraći. Sada, za vrijeme najvećeg vodostaja, dubina jezera je 12 metara“, saopštili su ranije iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.
Biogradsko jezero u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
REGION
Zastrašujući prizor iz Crne Gore: Biogradsko jezero gotovo nestalo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala