- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zaev gubi Skoplje, Ohrid, Kumanovo: Lokalni izbori u Severnoj Makedoniji

© AP Photo / Boris GrdanoskiLokalni izbori u Severnoj Makedoniji
Lokalni izbori u Severnoj Makedoniji - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Partija makedonskog premijera Zorana Zaeva SDSM na putu je da u drugom krugu lokalnih izbora izgubi mesta gradonačelnika u nekoliko velikih gradova Severne Makedonije, kao što su Skoplje, Ohrid, Bitolj i Kumanovo.
Nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, ubedljivo vodi u drugom krugu izbora u nekoliko opština u Skoplju ispred aktuelnog gradonačelnika i kandidata vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Petra Šilegova, saopštila je večeras Državna izborna komisija (DIK), preneo je Tanjug.
Od 10,36 odsto obrađenih biračkih mesta, Arsovska ima 11.721, a Šilegov 7.406 glasova, prenosi Plus info.
Istovremeno, kandidat VMRO-DPMNE za gradonačelnika opštine Ohrid Kiril Pecakov proglasio je pobedu u drugom krugu lokalnih izbora. Od 16,85 odsto obrađenih biračkih mesta, prema podacima DIK-a, Pecakov ima 1.888 glasova, a protivkandidat iz SDSM Konstantin Georgieski 1.406 glasova.
U ovom trenutku kandidati VMRO-DPMNE vode u još nekoliko opština: Bitolj, Đevđelija, Resen, Demir Hisar, Kratovo, Rankovce, Radoviš, Vasilevo, Pehcevo, Demir Kapija i u Makedonskoj Kamenici.
U Kumanovu, dosadašnji gradonačelnik Maksim Dimitrijevski, koji je na prethodnim izborima bio kandidat SDSM, a sada ima nezavisnu listu, ubedljivo vodi ispred kandidata SDSM Olivera Ilijevskog, koji je priznao poraz, javljaju makedonski mediji.
Kako dodaju, VMRO je proglasio pobedu u 12 opština.
Izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora do 18.30 je 48,88 odsto, a glasalo je ukupno 555.943 birača.
Makedonski premijer Zoran Zaev je uoči drugog kruga izbora upozorio da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na funkciju premijera.
To ne bi značilo automatsko raspisivanje novih izbora, već bi na njegovo mesto mogao da dođe neki drugi predstavnik iz redova SDSM.
izbori u Makedoniji - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
REGION
Politička bitka za Skoplje: Drugi krug lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji
REGION
Korak do „prizemljenja“ politike Zorana Zaeva u Makedoniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala