- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Politička bitka za Skoplje: Drugi krug lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji

© AP Photo / Boris Grdanoskiizbori u Makedoniji
izbori u Makedoniji - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
U Severnoj Makedoniji održava se drugi krug lokalnih izbora, a glasanje je počelo u sedam časova i trajaće do 19 časova. Sve oči uprte su u Skoplje i Tetovo.
Ovo su sedmi lokalni izbori u Severnoj Makedoniji, a gradonačelnici i odbornici se biraju u 80 opština i Gradu Skoplju.
U prvom krugu izabrana su 32 predsednika opštine, kao i članovi opštinskih veća, a u drugom krugu glasaće se ukupno u 44 opštine. Pravo glasa na 2.481 biračkom mestu ima 1.353.990 birača.
Makedonski premijer Zoran Zaev uložio je političku karijeru na ishod lokalnih izbora u Skoplju, koji bi mogli poremetiti odnos snaga u Sobranju i u korist rivala preokrenuti klimavu većinu koju vladajuća koalicija ima u parlamentu.
Zaev je, nekoliko dana pred drugi krug izbora, upozorio birače da bi, u slučaju poraza u Skoplju, mogao da podnese ostavku na mesto premijera, što ne znači da bi automatski bili raspisani novi izbori, već bi na njegovo mesto mogao da zasedne neki drugi zvaničnik socijaldemokrata, preneo je javni servis.
Najinteresantnije će zato biti u prestonici Skoplju i Tetovu, gde će se, u odvojenim duelima, međusobno sučeliti najsnažnije makedonske i albanske političke partije.
U Skoplju, na mesto gradonačelnika pretenduju nezavisna kandidatkinja koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, Danijela Arsovska i rival iz redova vladajućih socijaldemokrata, Petre Šilegov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala