- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tvorac „Sputnjika Ve“ objasnio zašto se vakcinisani ponovo zaražavaju virusom korona

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija "Kovivakom" u Rusiji
Vakcinacija Kovivakom u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
Pratite nas
Vakcinisani protiv virusa korona mogu se ponovo zaraziti kovidom 19 zbog toga što kod „delta“ soja memorijske ćelije ne uspevaju da se aktiviraju, rekao je za Sputnjik direktor instituta „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„'Delta' soj je promenio prirodu interakcije sa ćelijama i postoji unutar njih. Virus uspeva da prodre u ćelije usled niskog nivoa antitela“, objasnio je stručnjak.
Prema njegovim rečima, po pravilu nakon šest do osam meseci kod ljudi počinje da opada titar antitela, ali opstaju memorijske ćelije koje počinju da proizvode antitela dva do četiri dana nakon zaražavanja, što je u slučaju „delta“ soja već kasno. Virus se širi iz jedne ćelije u drugu, ne napuštajući ih, i akumulira se u veoma velikim količinama, kazao je Gincburg.
Istovremeno je istakao da je upravo iz tog razloga neophodno imati stalno visok nivo antitela, što podrazumeva revakcinaciju na svakih šest meseci.
Ranije je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio da većina pacijenata sa virusom korona koji se primaju u ruske bolnice nisu vakcinisani, a u bolnicama se nalazi manje od 0,03 odsto vakcinisanih sa teškim tokom bolesti.
Podsetimo, sredinom oktobra je saopšteno da je Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo klinička ispitivanja nazalne vakcine protiv virusa korona, koju je razvio centar „Gamaleja“. Prema rečima Gicburga, pretpostavlja se da će vakcinacija „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V), a zatim revakcinacija nazalnom vakcinom verovatno štititi od kovida 19 sto odsto, ali to još predstoji da se proveri kliničkim ispitivanjima.
Ruski lekari - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
RUSIJA
U Rusiji napravljena nazalna verzija vakcine „Sputnjik Ve“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala