- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Glavni ruski bezbednjak: Zapad će naterati Kijev da kupuje ruski gas po višoj ceni – ali ne od Moskve

© Sputnik / Mihail Markiv / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja gasa u Ukrajini
Proizvodnja gasa u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
Pratite nas
Zbog navodne brige o životnoj sredini Zapad primorava Ukrajinu da odustane od jeftinog ruskog gasa, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Pod maskom brige za životnu sredinu, Zapad namerno subvencioniše nabavku vetroelektrana i solarnih panela u Ukrajini, primoravajući Kijev da odustane od jeftinog ruskog gasa. U slučaju 'neočekivano hladne zime' Brisel je već saopštio da će pomoći Ukrajini reversnim isporukama gasa iz Slovačke. Nema sumnje da će to biti isto ruski gas, samo po višoj ceni“, rekao je Patrušev u intervjuu za „Komsomoljsku pravdu“.

Takođe je skrenuo pažnju na to da „u cilju klimatske neutralnosti Evropa ne samo da prebacuje 'prljavu' proizvodnju van svojih granica, nego još i planira da nametne poreze na takve proizvode uvođenjem takozvanog 'poreza na ugljovodonik'“.

Šta je pokazala energetska kriza u Evropi?

Prema rečima Patruševa, energetska kriza u Evropi pokazala je da njena industrija nije u stanju da brzo pređe na alternativne izvore energije.
„Energetska kriza u Evropi pokazala je da postojeće tehnologije ne omogućavaju da se podmire potrebe privrede samo pomoću obnovljivih izvora energije... Pokazalo se da je industrijski razvijena Evropa nesposobna da preko noći u potpunosti zameni ugalj, naftu i gas vetroelektranama, solarnim, geotermalnim i plimnim stanicama“, rekao je Patrušev.
Takođe je podsetio da je Rusija jedna od vodećih proizvođača nuklearne energije u svetu, te da se zalaže za razvoj nuklearne energije kao alternative za postrojenja na fosilna goriva i promoviše tu inicijativu na svim međunarodnim klimatskim platformama.
„Uzimajući u obzir ceo proizvodni proces od eksploatacije sirovine do proizvodnje električne energije, nuklearna elektrana emituje u atmosferu skoro 70 puta manje CO2 nego termoelektrana na ugalj i tri puta manje nego i 'zelena' solarna energija... Istrošeno nuklearno gorivo Rusija skladišti na teritoriji svoje zemlje bezbedno po životnu sredinu i spremna je da skladišti i gorivo iz drugih zemalja gde priznaju nuklearnu proizvodnju kao najvažniji izvor energije u 21. veku“, istakao je sekretar Saveta bezbednosti.
Rusija je u Kijevu optužena da koristi gas kao sredstvo pritiska na druge zemlje, pre svega na Ukrajinu, što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odlučno demantovao.
Gasni kompresori - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
SVET
Kijev: Zbog ugovora Mađarske i „Gasproma“ gubimo gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala