- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kijev: Zbog ugovora Mađarske i „Gasproma“ gubimo gas

© AFP 2023 / JOE KLAMARGasni kompresori
Gasni kompresori - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Direktor kompanije „Operater GTS Ukrajine“ Sergej Makagon izjavio je da je ta zemlja ostala bez 4,5 milijardi kubnih metara gasa nakon što je Mađarska potpisala novi ugovor sa „Gaspromom“ prema kojem gas dobija trasom koja zaobilazi Ukrajinu.
Prema procenama Makagona, postoji opasnost da taj gubitak dostigne i 10 milijardi kubnih metara gasa, a u opasnost je dovedena i mogućnost uvoza gasa virtuelnim reversom od Mađarske.

„Napominjem da je Mađarska ove godine bila glavni pravac za uvoz gasa – 95 odsto obima gasa. Ostaje nam mogućnost uvoza gasa iz Poljske, Slovačke, Rumunije i mi ćemo to realizovati. Svaki dan ukrajinske i međunarodne kompanije uvezu oko pet miliona kubnih metara gasa“, rekao je on.

Makagon dodaje da je Ukrajina spremna da potpiše sa „Gaspromom“ dugoročni ugovor o tranzitu gasa preko svoj teritorije i to za minimum 45 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 10-15 godina u slučaju da su američka i nemačka strana zainteresovane.
Podsetimo, Mađarska je u nedavno potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.
Rusija je u Kijevu optužena da koristi gas kao sredstvo pritiska na druge zemlje, pre svega na Ukrajinu, što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odlučno demantovao.
Zgrada predsedništva u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
RUSIJA
Važno je: Kijev spreman odmah da potpiše ugovor sa Moskvom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala