- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator o zahtevu Poljske da Rusija snizi cenu gasa: Zahvalnosti neće biti

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Član Saveta federacije Rusije, senator Aleksej Puškov kritikovao je molbu poljskog naftnog i gasnog koncerna „PGNiG“ da Rusija snizi cenu gasa.
„Veoma čudno izgleda pismo poljskog koncerna ‘PGNiG’ upućeno ‘Gaspromu’ sa molbom da snizi cenu gasa u skladu sa Jamalskim ugovorom“, napisao je Puškov na Telegram kanalu.
Senator je podsetio da poljska vlada redovno istupa kao „totalni protivnik Rusije po pitanjima gasa“ i primetio da Varšava namerava da otkaže kupovinu goriva od Rusije posle 2022. godine. Puškov je takođe obratio pažnju na to da je Poljska aktivno sprečavala izgradnju gasovoda „Severni tok 2“.
„Poljska vodi borbu protiv Rusije na svim međunarodnim poljima. I takva zemlja nas moli da snizimo cenu gasa? Mogu sa sigurnošću da kažem, kakvu god odluku da donesemo, zahvalnosti neće biti. U antiruskoj poziciji Poljske se ništa neće promeniti ni za milimetar“, podvukao je Puškov.
Dugoročni ugovor između kompanije „PGNiG“ i „Gasproma“ predviđa isporuke do deset milijardi kubnih metara gasa godišnje. Poljska kompanija je u obavezi da godišnje kupi najmanje 8,7 milijardi kubnih metara gasa. Ovaj ugovor je na snazi do kraja 2022. godine.
Ranije je poljski naftni i gasni koncern „PGNiG“ uputio pismo ruskom „Gaspromu“ sa molbom da snizi cenu gasa koji se isporučuje Poljskoj, a kao argument su naveli neviđeni skok cena na evropskom tržištu.
Podsetimo, Poljska je jedna od zemalja koja se protivi projektu gasovoda „ Severni tok 2“, a kompanija „PGNiG“ dobila je dozvolu od nemačke Federalne mrežne agencije da učestvuje u sertifikaciji gasovoda.
Gasni kompresori - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
SVET
Poljska gasna kompanija PGNiG traži od „Gasproma“ da snizi cenu gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala