- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska gasna kompanija PGNiG traži od „Gasproma“ da snizi cenu gasa

© AFP 2023 / JOE KLAMARGasni kompresori
Gasni kompresori - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Poljski naftni i gasni koncern PGNiG uputio je pismo ruskom „Gaspromu“ sa molbom da snizi cenu gasa koji se isporučuje Poljskoj, a kao argument su naveli neviđeni skok cena na evropskom tržištu.
„U poslednje vreme pratili smo skok cena prirodnog gasa bez presedana na evropskom tržištu. Ta vanredna situacija je razlog da se izvrši revizija cena po kojima kupujemo gorivo u skladu sa Jamalskim ugovorom“, rekao je direktor kompanije Pavel Majevski.
Jamalski ugovor potpisan je 25. septembra 1996. godine, a prema njemu svake tri godine svaka od strana sporazuma ima pravo da traži reviziju uslova cena isporuka, ako smatra da oni „ne odgovaraju tržišnoj situaciji“.
Ugovor predviđa isporuku do deset milijardi kubnih metara ruskog gasa u Poljsku godišnje. Sporazum je na snazi do 2022. godine. Cena gasa za Poljsku je prema tom ugovoru snižena 2012. godine deset odsto. Kompanija „PGNiG“ je 2015. godine podnela tužbu sudu u Stokholmu protiv „Gasproma“ tražeći da se cena gasa još snizi, navodeći da cena ne odgovara stanju na tržištu.
Podsetimo, Poljska je jedna od zemalja koja se protivi projektu gasovoda „ Severni tok 2“, a kompanija PGNiG dobila je dozvolu od nemačke Federalne mrežne agencije da učestvuje u sertifikaciji gasovoda..
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
RUSIJA
„Nećemo produžiti ugovor s 'Gaspromom'“: Poljska se orijentiše na norveški gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala