- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moldavija: Ne želimo da biramo između jeftinijeg gasa i bliskih odnosa sa EU

© Sputnik / Ilja PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Kišinjev ne želi da bira između jeftinijeg gasa i bliskih odnosa sa Evropskom unijom, izjavila je premijerka Moldavije Natalija Gavrilica povodom pisanja „Fajnenšel tajmsa“ da je „Gasprom“ ponudio Kišinjevu nižu cenu gasa ako koriguje politiku prema EU.
U nedavno objavljenom članku britanskog dnevnika, koji se poziva na svoje izvore upoznate sa pregovorima Rusije i Moldavije, navodi se da je „Gasprom“ voljan da spusti cenu gasa ako Kišinjev pristane da unese korekcije u Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU i odloži primenu pravila EU koja se tiču liberalizacije gasnog tržišta.
Premijerka je u intervjuu za londonski dnevnik istakla da bi zemlja više volela da ne bude u takvom položaju.
U isto vreme, Gavrilica je odbila da komentariše da li je Moldavija dobijala predloge od evropskih kompanija o kupovini gasa po ceni nižoj od tržišne kao alternativu predloga „Gasproma“. Kako je rekla, nema jednostavnih rešenja.

„Tražimo dugoročni ugovor i takvu cenu koja će nam pomoći da prevaziđemo trenutne cenovne nesuglasice. Razgovaramo o različitim opcijama sa evropskim partnerima“, objasnila je ona.

Ona je takođe odbila da komentariše predlog „Gasproma“. Međutim, kaže da će se pregovori sa kompanijom nastaviti i da je Kišinjev uvek otvoren za partnerstvo sa „Gaspromom“, kao i za normalne, ekonomske i transparentne odnose.

Šta ako Moldavija ne postigne dogovor sa „Gaspromom“?

Moldavska premijerka je konstatovala je da će, ukoliko ne bude postignut sporazum sa „Gaspromom“, zemlja u narednih pet meseci morati da potroši oko 800 miliona evra na uvoz energenata od drugih dobavljača kako bi izašla na kraj sa zimskom potražnjom. Kako kaže, Moldaviji bi za to možda bila potrebna pomoć EU.
Dodala je da naredne dve do tri nedelje igraju ključnu ulogu.
„U narednih nekoliko nedelja bi trebalo da prijatelji Moldavije donesu mere. U suprotnom će zemlji biti teško na političkom, socijalnom i ekonomskom planu“, zaključila je Gavrilica.

Kišinjev i „Gasprom“ traže „zajednički jezik“

Istovremeno, ministar infrastrukture i regionalnog razvoja Moldavije, vicepremijer Andrej Spinu izjavio je da će vladina delegacija nastaviti danas pregovore o uslovima novog ugovora u vezi sa isporukom ruskog gasa. S tim u vezi, šef moldavske delegacije je podsetio da su pregovori počeli pre dva dana u Sankt Peterburgu.
Kako je rekao, Moldavija i „Gasprom“ treći dan zaredom traže „zajednički jezik“.
„Diskusije su konstruktivne prirode, ulažemo intenzivne napore kako bismo našli dodirnu tačku kada je reč o interesima obe strane“, napisao je Spinu na svojoj Fejsbuk stranici.
Potpredsednik vlade je istakao da je Moldavija iznela „Gaspromu“ svoj stav, a to je da moldavska strana hoće da potpiše ugovor sličan onom koji je primenjivan poslednjih godina. Kišinjev takođe smatra da isplata istorijskog duga prema toj ruskoj kompaniji može da bude razmotrena nakon njegove revizije, dodao je.
Podsetimo, Moldavija je nabavljala gas od „Gasproma“ po ugovoru iz 2008. godine koji je istekao 30. septembra. Strane nisu uspele da se dogovore o novim uslovima i ugovor je produžen samo na mesec dana, pri čemu je cena gasa na tržištu porasla na 790 dolara za hiljadu kubnih metara.
U „Gaspromu" su poručili da pregovore o isporukama gasa u Moldaviju vode isključivo na komercijalnoj bazi.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
RUSIJA
Ruski zvaničnici o gasnom sporazumu sa Moldavijom: Niko ne namerava da radi na njihovu štetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala