- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski zvaničnici o gasnom sporazumu sa Moldavijom: Niko ne namerava da radi na njihovu štetu

© Sputnik / Evgeny BiyatovRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Ruska strana nema nameru da vodi pregovore o isporukama gasa Moldaviji na štetu te države, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin.

„Pregovori se odvijaju, ili će biti postignut dogovor i dogovor će biti realizovan, ili neće biti dogovora i tada su mogući svakakvi scenariji, ali niko nema nameru da radi na štetu Moldavije“, rekao je Pankin za Sputnjik na marginama ekonomskog foruma u Veroni.

On je dodao i da Rusija ne može da primorava partnere da zaključuju dugoročne ugovore, ali da oni sami treba da shvate korist od takvih ugovora.
„Najveći deo ugovora ima dugoročni karakter, mnogi su tržišnog tipa, a kupci sami treba da odluče šta im je povoljnije, na šta stavljaju akcenat – na rast tržišta, na pad, na interese. Sve zavisi od različitih komercijalnih i političkih interesa“, zaključio je on.
Podsetimo, direktor „Gasproma“ Aleksej Miler sastao se juče sa potpredsednikom moldavske vlade i predstavnicima „Moldovagasa“ kako bi razmotrili novi ugovor o gasu.
Prethodni ugovor o gasu istekao je 30. septembra a „Gasprom“ je 1. oktobra produžio ugovor na mesec dana.
Kompanija „Moldovagas“ je 6. oktobra saopštila da potražnja za gasom u Moldaviji premašuje isporuke iz Rusije i da zbog toga može da dođe do problema u isporukama struje. Parlament je 22. oktobra uveo vanrednu situaciju zbog energetske krize.
Ruski gasni gigant je prošle godine isporučio Moldaviji 3,05 milijardi kubnih metara gasa. Za kompaniju to predstavlja oko 1,7 odsto ukupnog izvoza u inostranstvo.
Dve strane nisu mogle da se dogovore o novim uslovima, a Moldavija je u međuvremenu zaključila ugovore o nabavci gasa sa holandskom i poljskom kompanijom.
Do sada je Kišinjev nabavljao gas samo iz Rusije.
Moskovski Kremlj i crkva Svetog Vasilija Blaženog - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
RUSIJA
Kremlj: Nema nikakvih političkih uslova za Moldaviju po pitanju gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala