- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Arogantni Amerikanci to ne žele da prihvate“ – nova lekcija Grega Popoviča

© AP Photo / Charlie NeibergallGreg Popovič
Greg Popovič - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Greg Popovič, proslavljeni američki trener, pohvalno je pričao o balkanskoj školi košarke i prisetio se lepših dana kada je Jugoslavija bila strah i trepet u svetskoj košarci.
„Zamislite danas Jugoslaviju, kakav bi to košarkaški tim bio. Zamislite Slovence, Hrvate, Srbe, Hercegovce... sve zajedno. Bila bi to sjajna ekipa“, rekao je Greg Popovič pred utakmicu sa Dalas Maveriksima čiji je glavni igrač reprezentativac Slovenije i jedan od najboljih igrača sveta – Luka Dončić.
Popovič, kom je nadimak na ovim prostorima „ludi Srbin“, veliki je ljubitelj balkanske košarke, neko je ko stalno ističe veliki talenat srpskih košarkaša sa ovih prostora, pa je tako bilo i ovoga puta.
Ipak, to generalno nije slučaj sa prosečnim Amerikancima koji u velikoj meri diskredituju sve što nije njihovo, pa na evropsku košarku gledaju kao na amaterski sport.
Američki selektor Greg Popovič - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SPORT
„Ludi Srbin“ o Jokiću: Spektakularan, interesantan, drugačiji /video/
Činjenica je da takmičarska košarka na ovim prostorima ne može da se poredi sa NBA ligom, ali talenat koji poseduje što Balkan, a što Evropa kao kontinent, blizu je američkog.
„Luka Dončić je samo jedan u nizu košarkaša koji dolazi sa prostora Balkana i koji je postao sjajan“.
„To me vraća u dane Vlada Divca, Žarka Paspalja, Tonija Kukoča, Dražena Petrovića, svih tih momaka koji su igrali zajedno, u jednoj reprezentaciji“, dodao je Popovič.
Proslavljeni američki košarkaš zatim je imao poruku za svoje sunarodnike.
„Isto se pitam kako tako jedan košarkaš iz geografski male države postane ovako dobar. Pretpostavljam da je u Sloveniji znatno manja konkurencija na terenima nego što je u Njujorku, Los Anđelesu ili Čikagu. Igrate svaki dan košarku, ali nemate tu konkurenciju kao u pomenutim američkim gradovima“, rekao je Greg i dodao:
„Zato im treba odati poštovanje, što arogantni Amerikanci ne rade, za programe koje imaju. Poštovanje za trenere, za igrače koji su disciplinovani, koji naporno treniraju... Sjajni su u tome i svaka im čast“.
Popović je ovde još jednom „otvorio oči“ Amerikancima, i od izuzetno je velikog značaja što dolazi iz njegovih usta jer se radi o velikanu svetske košarke.
Inače, Greg Popovič je pre nekoliko nedelja dobio mural u Beogradu koji mu je posvetio legendarni srpski košarkaš Žarko Paspalj.
„Mislim da je ovo prikladan način da se ovome dragom i finom čoveku i, za one koje ga ne znaju, jednom od verovatno najvećih trenera današnjice, da mu se upriliči nešto na ovaj način. Meni je ovo bila ideja, od ideje do realizacije je prošlo neko vreme, i kada vidim način na koji je ovaj vrlo talentovani momak uzeo to da radi meni se čini da je ovo pun pogodak i ponosan sam što je ovako“, rekao je Paspalj za Sputnjik.
Opširnije pogledajte u video prilog ispod.
„Ludi Srbin“ je „stigao“ u Beograd: „On je jedino što je meni ostalo iz Amerike“ /video/
„Ludi Srbin“ je pokušao da vam kaže...
„Ludi Srbin“ o Jokiću: Spektakularan, interesantan, drugačiji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala