- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika opravdala napad ukrajinske vojske turskim dronom u Donbasu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Kijevu opravdala je postupak Oružanih snaga Ukrajine koje su upotrebile tursku bespilotnu letelicu za napad na Donbas.

„Pozivamo obe strane sukoba u Donbasu da poštuju uslove primirja, ali da se razumemo: strana koju podržava Rusija više puta je koristila haubice i bespilotne letelice protiv ukrajinskih snaga“, navodi se u saopštenju američke ambasade na „Fejsbuku“.

Oglasio se i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je rekao da je bespilotna letelica „bajraktar“ odgovor na akcije protivnika, te da nije reč o ofanzivi ukrajinske vojske.
Mi nismo u ofanzivi, mi odgovaramo u skladu sa sporazumima o režimu prekida vatre. Ukrajina će nastaviti da deluje upravo u tom formatu. Što se tiče bespilotnih letelica i drugog oružja, smatram da je u Ukrajini samo za zaštitu i kada ukrajinska vojska oseti da je potrebno braniti svoju zemlju, ona to i čini i nastaviće da deluje upravo po tom principu“, poručio je Zelenski.
Ranije je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio da su vojnici prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu „bajraktar“ u Donbasu, koja je navođenom bombom uništila top protivnika.
Letovi vojne avijacije i dronova duž kontakt-linije u Donbasu zabranjeni su Minskim sporazumima. Međutim, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da upotreba dronova „ne krši“ sporazume.
Turski dron Bayraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
RUSIJA
Ekspert: Zašto Turska prodaje oružje "protivniku Rusije"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala