- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ekspert: Zašto Turska prodaje oružje "protivniku Rusije"

CC BY 4.0 / Bayhaluk / Turski dron Bayraktar TB2
Turski dron Bayraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Turska prodaje bespilotne letelice Ukrajini kako bi dobila instrumente pritiska na Rusiju, rekao je u intervjuu magazinu "Defense News" turski analitičar i profesor Univerziteta u Izmiru Sitki Egeli.
"Isporuke Kijevu napredne vojne opreme daje Ankari retku polugu uticaja u kompleksnim i napetim odnosima sa Moskvom", rekao je ekspert.
Prema njegovim rečima, odnosi Rusije i Turske se mogu okarakterisati kao "asimetrična uzajamna zavisnost gde Rusija ima ozbiljnu korist". Po mišljenju profesora, u svojim odnosima sa Ankarom Moskva se ponaša sve samouverenije, zato turske vlasti moraju da koriste svaku mogućnost.
On je naglasio da ruska vojska danas ima značajnu prednost u odnosu na ukrajinsku vojsku, ali ako se promeni ta ravnoteža uz pomoć turskih isporuka oružja, to bi postalo prelomni momenat u odnosima sa Moskvom.
Ministarstvo odbrane Ukrajine i turska kompanija "bajraktar" potpisali su juče memorandum o izgradnji zajedničkog centra za servisiranje i modernizaciju dronova, nedaleko od Kijeva. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izrazio bojazan da bi Kijev te letelice mogao da upotrebi protiv svog naroda.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
RUSIJA
Kremlj upozorava: Ukrajina bi mogla da uperi tursko oružje na sopstveni narod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala