- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turska: Ako nam Amerika ne proda F-16, razmotrićemo kupovinu ruskih „suhoja“

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaSusret iznad Tihog okeana: Ruski lovac sprečio američki avion da se približi granici
Susret iznad Tihog okeana: Ruski lovac sprečio američki avion da se približi granici - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Ukoliko Amerika odbije da proda Turskoj modernizovane lovce F-16, Ankara bi mogla da razmotri opciju nabavke ruskih lovaca Su-35 i Su-57, rekao je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, prenosi agencija „Anadolija“.

„Deo odbrambenih proizvoda danas se proizvodi u Turskoj, a deo uvozimo. To se tiče i kupovine F-35 i F-16. Ako Sjedinjene Američke Države ne budu želele da prodaju avione Turskoj, ako administracija to ne podrži ili ako Kongres blokira, tada ćemo razmotriti druge opcije, uključujući Su-35 i Su-57. To će se nastaviti dok ne počnemo da proizvodimo svoje avione“, rekao je šef turske diplomatije, komentarišući vest da je grupa američkih senatora pozvala administraciju SAD da ne prodaju Ankari lovce F-16.

Čavušoglu je istakao da, kada je reč o tom pitanju, sve zavisi od Bele kuće, s obzirom da administracija predsednika SAD „može da ubedi Kongres da podrži prodaju naoružanja Turskoj“.
U oktobru je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da je Vašington predložio da isporuči Tzrskoj lovce F-16 u zamenu za F-35 u čiji je program Ankara investirala, ali je isključena pre nekoliko godina nakon što je kupila ruske sisteme S-400.
Američki lovac F-35 - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Erdogan: Razgovaraću sa Bajdenom o dugu za lovce F-35
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala