- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Traže impičment: Bugarski lider na udaru uoči izbora zbog kanadskog državljanstva njegovog ministra

© AP Photo / Francois MoriRumen Radev
Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u Bugarskoj izbio je pravi skandal – Ustavni sud Bugarske juče je proglasio nezakonitim imenovanje bivšeg ministra ekonomije Kirila Petkova na dužnost ministra ekonomije u prelaznoj vladi zbog kanadskog državljanstva.
Predsednik Bugarske Rumen Radev imenovao je tehničku vladu u maju ove godine nakon neuspešnih pokušaja da se formira redovna vlada. Dužnost ministra ekonomije zauzeo je preduzetnik Kiril Petkov koji je imao i državljanstvo Kanade. Petkov je više puta isticao da smatra da se odrekao kanadskog državljanstva onog dana kada je predao zahtev za otpust – 21. aprila. Međutim, zvanično je prestao da bude državljanin Kanade 20. avgusta.
S obzirom na to, Radev je u oktobru pozvao Ustavni sud da odustane od razmatranja incidenta, s obzirom da je prva prelazna vlada koju je imenovao u maju prestala sa radom u septembru.
Nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda oglasio se inicijativni odbor koji je kandidovao Radeva za učešće u predsedničkim izborima, istakavši da je odluku Ustavnog suda neophodno sprovesti, te da predsednik nema ni ovlašćenja ni obavezu da proverava verodostojnost izjava kandidata za ministre o njihovom državljanstvu.
Nakon odluke suda protivnici Radeva i Petkova su ponovo istupili sa kritikama. Kandidat za predsednika, rektor Univerziteta u Sofiji Anastas Gerdžikov kaže da je Radev narušio Ustav zemlje, te da bi trebalo da da objašnjenje tim povodom.
Još jedan suparnik Radeva, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Lozan Panov zahteva impičment predsednika.
Čak i socijalisti koji podržavaju predsednika na izborima u ovoj situaciji nisu na strani Radeva.
Međutim, ima i onih sa drugačijim mišljenjem. Pravnik Mihail Ekemdžijev rekao je da ga je „bilo sramota“ da čita presudu Ustavnog suda koja je zvučala kao presuda „nekakvog plenuma Bugarske komunističke stranke iz sredine šezdesetih godina prošlog veka“.
Podsetimo, Petkov nije član druge prelazne vlade, imenovane u septembru. Saopštio je da namerava da učestvuje u parlamentarnim izborima sa svojim projektom „Nastavićemo promene“ koji, prema anketama, ima velike šanse da uspe.
U poslednjem sociološkom istraživanju Radev je bio na prvom mestu sa 42,6 odsto glasova.
Glasanje na opštim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
SVET
Anketa: Koga će podržati Bugari na ponovljenim parlamentarnim izborima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala