- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Anketa: Koga će podržati Bugari na ponovljenim parlamentarnim izborima

© AFP 2023 / BULENT KILICGlasanje na opštim izborima u Bugarskoj
Glasanje na opštim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Pratite nas
Na predstojećim parlamentarnim izborima stranka bivšeg premijera Bugarske Bojka Borisova i Bugarska socijalistička stranka imaju šansu da se vrate na vodeće pozicije, pokazalo je sociološko istraživanje koje je sprovelo udruženje „Galup internešenal“.
Kako se navodi, za stranku GERB Borisova spremno je da glasa 22,5 odsto ispitanika, za socijaliste 16,1 odsto, a za „Demokratsku Bugarsku“ – 18,5 odsto učesnika u istraživanju.
Najveća parlamentarna grupa, koja je pobedila na poslednjim izborima, stranka „Postoji takav narod“ našla se tek na četvrtom mestu sa 15,5 odsto. Na petom mestu je proturska stranka „Pokret za prava i slobodu“ sa 11,9 odsto.
Ispitanici su takođe odgovorili na pitanje o odnosu prema političarima. Prema anketi, najveće poverenje uživa predsednik Rumen Radev (65,6 odsto), a sledi ga bivši ministar ekonomije Kiril Petkov (33,8 odsto) koji je saopštio da želi da učestvuje u parlamentarnim izborima. Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov uživa poverenje 15,1 odsto anketiranih.
Podsetimo, 14. novembra u Bugarskoj će se održati treći parlamentarni izbori u ovoj godini od aprila. Posle prvih izbora pobedio je GERB, posle drugih "Postoji takav narod", ali nikome nije pošlo za rukom da formira vladu. Radev je na kraju dao mandat socijalistima ali ni oni nisu uspeli da obezbede potrebnu podršku i zbog toga su raspisani novi izbori.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
REGION
Bugarska: Izlazak iz krize nije na vidiku, predstoje treći parlamentarni izbori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala