Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Svedoci protiv OVK uplašeni, nekoliko prebačeno u inostranstvo

© AP Photo / Visar KryeziuOVK
OVK - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Šef tima za bezbednost i postupanje sa svedocima pri Specijalnom tužilaštvu za rasvetljavanje zločina pripadnika tzv. OVK Miro Jukić izjavio je da su svedoci na Kosovu zabrinuti i uplašeni i da je nekoliko njih moralo da bude izmešteno u inostranstvo.
Jukić, koji je treći svedok Specijalnog tužilaštva na suđenju bivšim šefovima organizacije veterana Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju u Hagu, rekao je da ima svedoka koji su sami kontaktirali funkcionere tužilaštva.
On je naveo da je razgovarao sa oko 30, dok je svo osoblje razgovaralo sa ukupno 200 svedoka.
„Svi su bili jako zabrinuti, neki su počeli da zovu telefonom, neki su nam rekli da ih više ne kontaktiramo, njihova reakcija uglavnom nije bila dobra. Svi ljudi koji su me kontaktirali bili su zabrinuti i uplašeni“, kazao je Jukić.
Prema njegovim rečima, jedan od svedoka je pobegao sa Kosova i Metohije nakon što je saznao za objavljivanje poverljivih informacija, a neki od svedoka su sklonjeni zbog zastrašivanja.
Jukić je rekao da je tužilaštvo preduzelo određene korake i da su preduzete mere.
„Neki od njih su dobili nove telefonske brojeve i telefonsku opremu za sigurnu komunikaciju sa nama. Za mnoge od njih pripremam planove za upravljanje u rizičnim situacijama, neke smo i preselili sa Kosova“, otkrio je Jukić.
Prilikom donošenja odluke o njihovom premeštanju, uzete su u obzir pretnje i izjave svedoka, rekao je Jukić, preneo je RTS, pozivajući se na prištinske medije.
Jukić, inače hrvatski državljanin, naveo je da je radio u oblasti zaštite svedoka u Hrvatskoj i BiH i šest godina u Tribunalu za bivšu Jugoslaviju, kao službenik za podršku svedocima i žrtvama.
Prethodno su u procesu protiv Gucatija i Haradinaja svedočili koordinatorka istrage u Specijalnom tužilaštvu Zdenka Pumper i bivši novinar Haljilj Beriša.
Podsetimo, Gucati i Haradinaj optuženi su za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.
U sedište organizacije kojom su upravljali prošle godine stiglo je nekoliko paketa sa dokumentima koji su procurili iz Kancelarije specijalizovanog tužioca u Hagu. O sadržini dokumenata govorili su javno na konferencijama za štampu u Prištini i drugim javnim nastupima.
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
SRBIJA
Bivše vođe veterana OVK izjasnile se u Hagu da nisu krivi
Pripadnici terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2020
Potvrđena optužnica protiv Gucatija i Haradinaja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala