Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija pokazala da može da odgovori na nuklearni akcident

CC0 / Pixabay / Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Srbija je bila jedna od učesnica međunarodne vežbe u kojoj je simuliran akcident na nuklearnoj elektrani „Baraka“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
U vežbi pod nazivom ConvEx-3 (2021) učestvovali su Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), zajedno sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a i laboratorijama ovlašćenim za pojedina ispitivanja u okviru monitoringa. Organizatori vežbe bili su Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Kako je saopšteno iz SRBATOM-a, vežba je počela 26. oktobra u 08.23 i tokom 36 sati koliko je trajala, zaposleni u Direktoratu i drugi učesnici vežbe primali su i obrađivali informacije, vršili analize, pripremali obaveštenja na način na koji bi se to vršilo i u slučaju da se akcident zaista i dogodi.
Cilj vežbe je bila provera odgovora zemalja članica MAAE na nuklearni akcident.
U ovoj vežbi, Srbija je prvi put koristila program za podršku pri odlučivanju JRodos.
Ovaj program pruža mogućnost prognoze kretanja radioaktivnog oblaka, procene uticaja nuklearnog akcidenta na stanovništvo i životnu sredinu i procene efikasnosti planiranih mera zaštite.
Sprovedenim aktivnostima odgovora na nuklearni akcident sa mogućim prekograničnim posledicama Srbija je pokazala da može da odgovori na ovakve akcidente i da poseduje adekvatne mehanizme za zaštitu i spasavanje, navodi se u saopštenju.
Pored Srbije, u vežbi su učestvovale još 74 države i 12 međunarodnih organizacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala