- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poslanici Srpske bojkotovali sednicu: Šta je Šmit rekao u Skupštini BiH /video/

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Takozvani visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit pozvao je danas predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije, a predstavnike tri naroda da se okrenu budućnosti.
Šmit je to rekao u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojoj ne prisustvuju predstavnici iz Republike Srpske.
U obraćanju koje je počelo u podne, Šmit je, kako prenosi Radio televizija Republike Srpske, rekao da "ne razume da neko blokira parlament koji je pravo mesto za razgovore". Rekao je i da će se naredne sedmice obratiti u Savetu bezbednosti UN i predstaviti izveštaj redovan izveštaj o BiH, koji je predao.
Naglasio je, navodi se, da je neprihvatljivo da institucije budu bilo čiji taoci i pozvao predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije i učestvuju u njihovom radu.
Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odlučila da predstavnici iz Srpske ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko na samom kraju svog mandata nametnuo odluku o izmenama i dopunama Krivičnog zakona, kojima se zabranjuje i sankcioniše negiranje genocida.
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
REGION
Poslanici Republike Srpske nisu potvrdili povredu vitalnog interesa; SDS i PDP bojkotovali glasanje
Sarajevo i Baščaršija - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
REGION
Američki izaslanik: Neće biti rata u BiH, odnos sa Srbijom komplikovan
Džordž Semjueli - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Srbi, pospite se pepelom: Bosna se sprema za ulazak „NATO vitezova“ sa isukanim mačevima /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala