- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poslanici Republike Srpske nisu potvrdili povredu vitalnog interesa; SDS i PDP bojkotovali glasanje

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Narodna skupština Republike Srpske nije podržala izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da je deset odluka Predsedništva, koje su Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili preglasavanjem, štetno po vitalni interes Republike Srpske.
Svih deset odluka na koje je Dodik uložio veto biće važeće, jer je na glasanju izostala podrška dve trećine poslanika.
To je prvi put da je Dodik pokrenuo proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa, a da je izostala dvotrećinska podrška, naveo je RTRS.
Iako je srpski član Predsedništva u uvodnom izlaganju detaljno obrazložio svaku odluku i zbog čega su one štetne po interes Srpske, rekavši da je Parlament Srpske mesto odluke i pozvavši poslanike na jedinstvo, to jedinstvo je izostalo. Poslanici SDS-a i PDP-a su napustili zasedanje još tokom rasprave, pa nisu ni bili prisutni u sali kada se glasalo.
Sve ove tačke koje su bile na sednici Predsedništva BiH 18. oktobra i na koje je Dodik stavio veto, poštujući zaključke Narodne skupštine o neodlučivanju u Predsedništvu su usvojene jer nije bilo dovoljno glasova u Narodnoj skupštini.
Veliki broj odluka i zaključaka Predsedništva BiH sa sednice 18. oktobra, ugrožava vitalni entitetski interes, rekao je Dodik u uvodnom izlaganju. U njima su uočeni proceduralni i materijalni nedostaci i zaobilaženje entitetskih nivoa vlasti i zato je, kako je naveo, glasao protiv.
Dodik ni za otvaranje kancelarije Ruske ambasade u Banjaluci i davanje agremana ambasadorima pojedinih zemalja, nije dao svoj glas očekujući da će o tome „za“ glasati poslanici u Parlamentu Srpske. Time je, kazao je, hteo da omogući da se odlučuje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a ne u Predsedništvu BiH.

Željka Cvijanović: Opozicija uprlja svako važno nacionalno pitanje

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da zamera opoziciji u Narodnoj skupštini što svako visoko rangirano političko ili nacionalno pitanje mora da bude uprljano na ovaj ili onaj način.
Cvijanovićeva je, tokom rasprave uoči glasanja, istakla da ne prepoznaje da u svim političkim partijama postoji jednak žar, želja, volja ili odgovornost prema Republici Srpskoj i njenim građanima.
„Godinama ne postoji nijedna visoko pozicionirana politička tema, a da je nisu nastojali uprljati. To je politika koja je štetna po građane, njihove interese i institucije Srpske“, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je navela da je došlo vreme da svi politički predstavnici Republike Srpske budu ponosni na ono što im je Ustav dao.
„Treba da se setimo da taj ustav treba očuvati i da se setimo da trebamo da vratimo ono što pripada Republici Srpskoj. Bojim se da će uz ovakav način političkog delovanja, sa opozicijom koja na ovaj način uprlja svaku važnu političku i nacionalnu temu, taj put biti teži, ali neće biti nemoguć“, kazala je Cvijanovićeva.
Prema njenim rečima, u rukama poslanika leži institucionalna i ustavna moć da donesu konačnu odluku o onome što je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik procenio štetnim po vitalne interese Republike Srpske.
RTRS podseća da su poslanici SDS-a i PDP-a u jednom delu zasedanja napustili skupštinsku salu, nakon što su od početka, između ostalog, imali primedbe što se tiče termina održavanja sednice, pravdajući to nemogućnošću da spreme raspravu.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
REGION
Dodik: Nekima je bilo potrebno da pokažu da skupština nije jedinstvena
Zgrada Predsedništva RS - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
REGION
Rusija otvara kancelariju Ambasade u Banjaluci – danas odluka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala