- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krivokapić: Razmišljam o formiranju Demohrišćanske stranke

© Foto : Sputnjiku ustupila Vlada Crne Gore Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Predsednik crnogorske vlade Zdravko Krivokapić kazao je da razmišlja o formiranju Demohrišćanske stranke koja bi mogla, kako je naveo, da „pomiri dva jaka ekstremizma“.
Krivokapić je, gostujući na Televiziji Crne Gore, kazao da bi takva partija mogla da promeniti političku sliku u Crnoj Gori.
Krivokapić je kazao da je formiranje dobre partijske infrastrukture izuzetno težak i zahtevan posao, pa zbog toga ne može da se posveti različitim aktivnostima koje treba da budu značajne za ovu državu.
Međutim, otkrio je da svakako razmišlja o osnivanju partije.
„Razmišljam o tome jer političke partije, svako jutro kad pogledaju vide svoj rejting, mene to ne interesuje. Ali da bi se politička slika u Crnoj Gori promenila, mora da postoji neka jaka partija centra. To je pokazano svim istraživanjima i ta partija može da pomiri dva jaka ekstremizma i na neki način anulira njihovo delovanje", rekao je Krivokapić.
Krivokapić je naveo da će Aleksandru Damjanoviću, doskorašnjem v.d. direktoru Uprave prihoda, kome nije produžen mandat, ponuditi novu, bolju funkciju, ali nije mogao da kaže koju.
Crnogorski premijer je kazao da je model ekspertske vlade dobio punu afirmaciju, bez obzira što je kritikovan i što je od početka imao svoje protivnike.
„To je model koji garantuje dobru tranziciju i preduzimanje reformskih koraka koje ova vlada radi. Ova vlada ne vodi nijednu politiku političkih partija. Ona vodi javne politike koje treba da omoguće bolju budućnost svih građana“, kazao je premijer.
On je poručio da je otvoren za sve razgovore, što je, kako je istakao, pokazao u dva kruga razgovora sa predstavnicima parlamentarne većine.
„U ta dva kruga sam osetio jednu atmosferu koja je mogla da se pretvori u jednu konkretizaciju, a zašto to nije tako, treba pitati jednu drugu stranu. Ta skupštinska većina prvo treba da se dogovori. U predlozima se vidi raznolikost“, naveo je Krivokapić.
Smatra da je moguće ujediniti različite ideologije.
„Naše jedinstvo treba da bude programsko, a ne političko. Niko nije rekao da ima nešto protiv sporazuma potpisanog 9. oktobra 2020, koji je omogućio funkcionisanje ove vlade, niko nije osporio da treba brže da idemo i imamo odgovore na evropskom putu, ni da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije prioritet“, naglasio je Krivokapić.
Krivokapić je kazao da narod nije računao da izbori mogu biti pre 2024. godine, te da nije ništa urađeno da izborni proces bude kvalitetniji.
Na pitanje da prokomentariše pojedine ocene da će, ako Demokratski front bude u vladi, izostati podrška zapadnih partnera, ponovio je da neće da sudi po jednom lideru.
„U svakoj partiji imate mlade, kompetentne i sposobne ljude, koji pripadaju određenoj partiji i valjda treba dati šansu svakome da se pokaže na najbolji mogući način“, istakao je Krivokapić i dodao da je to u duhu ekspertske vlade.
Kada je reč o učešću manjina u rekonstruisanoj vladi, Krivokapić je kazao da su svi predstavnici manjinskih partija bili pozvani na razgovor u vladu, ali da su svi su odbili sastanak
Ponovio je šta je zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar kazao, da vlada ima podršku SAD i dodao da se SAD vraćaju u region.
Krivokapić je rekao da ne zavisi samo od Vlade da li će ove godine biti popisa.
„Vlada je napravila Nacrt zakona koji je prošao javnu raspravu, pa ide na usaglašavanje sa EK, pa mora proći skupštinsku raspravu i onda je na potezu Monstat. Nadam se da će nakon usvajanja zakona u parlamentu biti jasan i datum održavanja popisa“, rekao je Krivokapić.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
REGION
Zašto je 5. decembar ključni dan za Crnu Goru
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
REGION
Filigranska igra u Crnoj Gori: Ako Dritan ne popusti, slede izbori /video/
SRBIJA
Crnogorski premijer dolazi u zvaničnu posetu Srbiji, poznat i datum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala