- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik objavio kada Srpska vraća nadležnosti

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Predsednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska neće odustati od svojih ustavnih prava i najavio da će Narodna skupština sredinom novembra održati posebnu sednicu o vraćanju nadležnosti Srpske.
„Set zakona za to je spreman i treba da prođe međustranački dijalog. Vlada Srpske će nakon sednice Narodne skupštine dodatno urediti pravni sistem nakon povratka nadležnosti koje su nam oduzete. Posebna sednica NSRS biće održana 15, 16. i 17. novembra“, rekao je Dodik posle održanog Glavnog odbora stranke.
On je naveo da će za nadležnosti koje je Republika Srpska dala biti povučeni potpisani sporazumi sa Federacijom BiH.
Republika Srpska povući će saglasnost sa tri sporazuma sa Federacijom BiH — o Upravi za indirektno oporezivanje, Oružanim snagama i Visokom sudskom i tužilačkom savetu.
Zato će, kazao je Dodik, Srpska regulisati ovu oblast zakonima koji će biti doneti na predstojećim sednicama parlamenta, a u međuvremenu će funkcionisati na osnovu odluka institucija Srpske.
Dodik je naglasio da u BiH treba da vlada Ustav, a ne stranci, dodajući da je Glavni odbor SNSD-a na sednici odbacio građanski koncept uređenja BiH.
„O građanskom konceptu nema razgovora ni sada, niti u budućnosti. Ovakvo stanje je antidejtonsko, odbacili smo građanski koncept BiH, koji treba da predstavi Bošnjake kao dominantne, rekavši da možemo samo da se posvetimo Ustavu dok ne dogovorimo nešto drugo“, rekao je Dodik.
Dodik je dodao je da je Glavni odbor SNSD-a usvojio i platformu koja će utvrditi put stranke i njenih predstavnika u procesu vraćanja u ustavnu i dejtonsku strukturu nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH, preneo je RTRS.
„Mi jesmo za razgovore, ali nismo za gubljenje vremena u ispraznim pregovorima. Naš cilj je BiH u njenim ustavnim okvirima predviđenim Dejtonskim sporazumom“, zaključio je Dodik.
O tome kako izgleda plan Zapada za rušenje Dodika u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ govorio je glavni i odgovorni urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija:
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
REGION
Šmit u Sarajevu pokazao da mu nije stalo šta misle Srbi u BiH
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
REGION
BiH nema visokog predstavnika, to je obično druženje: Dodik o sednici Predstavničkog doma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala